Zdravlje žene

Da, vaga zaista laže: Evo u kojim situacijama ne bi trebalo da se merite

Stručnjaci savetuju da se osobe na dijeti mere jednom dnevno. Nakon dijete preporučuju da se tri meseca merite svake dve nedelje, a nakon tog perioda samo jednom mesečno. Svakodnevno merenje trebalo bi da izbegavamo jer ono najčešće nepovoljno utiče na našu motivaciju za dijetu, posebno ako ne gubimo kilograme brzinom kojom bismo to želeli.

Četvrtak, 09.03.2017.

12:51

Izvor: B92

Da, vaga zaista laže: Evo u kojim situacijama ne bi trebalo da se merite
foto: thinkstock

Podeli:

Upravo su brojke na vagi ono što obeshrabri mnoge ljude koji žele da smršaju. Evo kada ne bi trebalo da se merite:

1. Nedelju dana pre menstruacije

Od sedam do pet dana pre menstruacije telo zadržava vodu zbog hormonskih promena u organizmu pa je zbog toga vaša telesna težina veća. Pričekajte drugi ili treći dan menstruacije ako želite da se merite jer bi do tada telo trebalo da izbaci višak vode.

2. Jutro nakon napornog treninga

Odlučili ste da provedete čitav dan u kretanju i vežbanju kako biste maksimalno ubrzali proces mršavljenja. Sledeće jutro uzbuđeno krećete prema vagi uvereni da ste izgubili kilograme, ali vaga na opšte iznenađenje ne pokazuje nikakav ili jako slab napredak.

Vežbanje umara mišiće, a ponekad uzrokuje i male povrede na njima, pa im je i te kako potreban odmor. Nakon završetka aktivnosti u organizmu dolazi do ispuštanja raznih tečnosti koje potom isceljuju umorne mišiće. Upravo je višak vode razlog zbog kojeg se kazaljka na vagi nakon vežbanja ponekad ne pomiče. Zato s merenjem nakon naporne fizičke aktivnosti morate pričekati dva dana.

3. Nakon slanih obroka

Poznato je da so i sve namirnice koje je sadrže podstiču zadržavanje vode u telu. Krivac za to je natrijum, element koji uz hlor čini so. Ukoliko ste se najeli slane hrane, možete očekivati čak i blagi porast brojke na vagi stoga je i bolje da se ne merite 24 sata nakon takvog obroka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare