Evo zašto svaka žena mora na pregled dojke

Srbija se prema broju umrlih od raka dojke nalazi na drugom mestu u Evropi, odmah iza Makedonije. Da bi se ova alarmantna statistika promenila u domovima zdravlja u Srbiji ženama su omogućeni besplatni preventivni skrining pregledi dojke.

Zdravlje žene | Super žena |
Podeli
Pregledajte dojke jednom mesečno, foto: Thinkstock
Pregledajte dojke jednom mesečno, foto: Thinkstock

Nacionalni dan borbe protiv raka dojke na teritoriji Srbije obeležava se peti put, a ističe da razlog za pojačane preventivne aktivnosti i pozive na dan za zdravlje upravo leži u "opterećujućim"podacima, koji govore da se i po obolevanju i po smrtnosti rak dojke nalazi na prvom mestu kod naših žena.

"Pregledima koji se mogu uraditi u domovima zdravlja, u ustanovama gde se nalaze mamografi su potpuno besplatni. U Beogradu se to može uraditi u više od 10 domova zdravlja", rekla je v.d. direktora Instituta za javno zdravlje "Batut" Verica Jovanović, povodom obeležavanja 20. marta, Nacionalnog dan borbe protiv raka dojke.

Ona je podsetila na alarmantnu statistiku koja govori da se u Srbiji godišnje registruje oko 4.000 novoobolelih od raka dojke dok od ove bolesti umre čak 1.700 žena.

"Svaka žena mora da nađe to kratko vreme, jedan dan, i obezbedi sebi sigurnost kako se bolest ne otkrila u kasnom stadijumu. Ukoliko se otkrije rak dojke u veličinama koje su manje od dva centimetra, prognoza same terapije i lečenja daleko je bolja. Jako je važno je da žene u periodu od 50 do 69 godina jednom u dve godine odazovu na skrining preglede, odnosno mamografiju, a da mlađe žene bar jednom mesečno urade samopregled dojki", savetuje Jovanovićeva.

Ovo je samo jedna priča:

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 172 sledeca idi na stranu