Zdravlje žene

Boja kose otkriva zdravlje: Vid muči plavuše, a brinete imaju manjak gvožđa

Geni koji stvaraju pigment u kosi regulišu i ostale procese - crvenokose su osetljivije na bol, a brinete treba da češće proveravaju hormone i krvnu sliku.

Četvrtak, 14.09.2017.

10:08

Izvor: Super žena

Boja kose otkriva zdravlje: Vid muči plavuše, a brinete imaju manjak gvožđa
Foto:Thinkstockphotos

Podeli:

Crvena kosa

Žene koje imaju prirodno crvenu kosu su osetljivije na bol.

Crvenokose žene su istovremeno otpornije na lokalnu anesteziju. Istraživanja su pokazala i da crvena boja kose kod žena ide zajedno i sa povećanim rizikom od obolevanja od Parkinsonove bolesti.

Ljudi sa crvenom kosom su češće zabrinuti, jer geni koji daju boju kosi utiču i na to kako organizam upravlja stresom. Među ljudima postoji mišljenje da su crvenokose žene najstrastvenije u ljubavi, ali za to nema genetskih potvrda.

*ALT

Plava kosa

Plavuše po svojoj genetskoj strukturi stvaraju manje ćelija melanina, što utiče na slabiju pigmentisanost kose i kože.

Zbog toga su izuzetno osetljive na sunčeve zrake i više od svih ostalih žena podležu opasnosti od raka kože. Zato treba da jedu karfiol, spanać i pasulj.

Sunčevi UV zraci su kod plavuša vrlo opasni i za njihove oči jer izazivaju čitav niz deformacija.

Što im je kosa prirodno svetlija, to je opasnost veća.

*ALT

Smeđa kosa

Brinete obično imaju deblje vlasi nego plavuše i crvenokose, ali je njihov broj znatno manji. One su najsklonije da pate od zavisnosti od nikotina.

Prema naučnim istraživanjima, melanin koji daje tamniju boju kose povezan je i sa povećanim metabolizmom nikotina u jetri, što za posledicu ima duže ostajanje nikotina u organizmu.

Prilikom različitih istraživanja pokazala se velika važnost vitamina C za održavanje jetre u normalnom stanju. Imaju problema sa manjkom gvožđa i nestabilnim hormonima, a brinete može da uteši istraživanje koje pokazuje da pri stvaranju trajnih veza muškarci preferiraju tu boju kose jer smeđokose smatraju pouzdanijim ženama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare