Boja kose otkriva zdravlje: Vid muči plavuše, a brinete imaju manjak gvožđa

Geni koji stvaraju pigment u kosi regulišu i ostale procese - crvenokose su osetljivije na bol, a brinete treba da češće proveravaju hormone i krvnu sliku.

Zdravlje žene | Super žena |
Podeli
Foto:Thinkstockphotos
Foto:Thinkstockphotos

Otkrijte koliko je vaša kosa zdrava

Uzmite vrh pramena kose u ruku i potopite u čaši vode. Ako vlasi kose plutaju, kosa je u dobrom stanju. Ako vlasi kose tonu u dubinu čaše, vaša kosa je u stanju "visoke poroznosti".

Na sreću, priroda nudi niz rešenja za beživotnu kosu, a jedno od najboljih je med. Utrljajte pola šoljice meda i dve kašičice maslinovog ulja na čistu, vlažnu kosu. Ostavite da stoji 20 minuta, a zatim isperite toplom vodom.

Crvena kosa

Žene koje imaju prirodno crvenu kosu su osetljivije na bol.

Crvenokose žene su istovremeno otpornije na lokalnu anesteziju. Istraživanja su pokazala i da crvena boja kose kod žena ide zajedno i sa povećanim rizikom od obolevanja od Parkinsonove bolesti.

Ljudi sa crvenom kosom su češće zabrinuti, jer geni koji daju boju kosi utiču i na to kako organizam upravlja stresom. Među ljudima postoji mišljenje da su crvenokose žene najstrastvenije u ljubavi, ali za to nema genetskih potvrda.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Plava kosa

Plavuše po svojoj genetskoj strukturi stvaraju manje ćelija melanina, što utiče na slabiju pigmentisanost kose i kože.

Zbog toga su izuzetno osetljive na sunčeve zrake i više od svih ostalih žena podležu opasnosti od raka kože. Zato treba da jedu karfiol, spanać i pasulj.

Sunčevi UV zraci su kod plavuša vrlo opasni i za njihove oči jer izazivaju čitav niz deformacija.

Što im je kosa prirodno svetlija, to je opasnost veća.

Foto: Thinkphotos
Foto: Thinkphotos

Smeđa kosa

Brinete obično imaju deblje vlasi nego plavuše i crvenokose, ali je njihov broj znatno manji. One su najsklonije da pate od zavisnosti od nikotina.

Prema naučnim istraživanjima, melanin koji daje tamniju boju kose povezan je i sa povećanim metabolizmom nikotina u jetri, što za posledicu ima duže ostajanje nikotina u organizmu.

Prilikom različitih istraživanja pokazala se velika važnost vitamina C za održavanje jetre u normalnom stanju. Imaju problema sa manjkom gvožđa i nestabilnim hormonima, a brinete može da uteši istraživanje koje pokazuje da pri stvaranju trajnih veza muškarci preferiraju tu boju kose jer smeđokose smatraju pouzdanijim ženama.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 173 sledeca idi na stranu