Zdravlje žene

Prevencija je ključ: Rak grlića materice nas popeo na lestvicu smrtnosti

Srbija se nalazi na četvrtom mestu u Evropi kada je u pitanju oboljevanje od raka grlića materice, a po smrtnosti od ovih bolesti je druga posle Rumunije. Pošto su redovni pregledi najbolja prevencija raka dojke i raka grlića materice u devet lokalnih samouprava počela je kampanja "Nađi vremena".

Ponedeljak, 20.11.2017.

10:00

Izvor: Super žena

Prevencija je ključ: Rak grlića materice nas popeo na lestvicu smrtnosti
Foto:Thinkstockphotos

Podeli:

"Dosadašnjim predanim radom Ministarstva zdravlja, instituta i zavoda i velikim radnim angažmanom zaposlenih u kreiranju i sprovođenju programa prevencije, zajedno sa svim zdravstvenim i ostalim institucijama, postavljena je solidna osnova za sprovođenje javnozdravstvene politike", rekla je dr Vesna Knjeginjić, pomoćnica ministra, sektora za javno zdravlje i programsku zdravstvenu zaštitu Ministarstva zdravlja koje je takođe podržalo kampanju "Nađi vremena".

Uz veliku posvećenost i angažovanje domova zdravlja koji su čak i produžili akciju pregledane su 733 žene, a najviše u opštini Brus.

Inače, anonimne ankete sprovedene tokom kampanje pokazale su da od 1.254 ispitanica čak 36 odsto žena ide kod ginekologa neredovno, dok blizu 4,95 odsto nikada nije bilo kod ginekologa i to iz straha, nedostatka vremena ili nemanje zdravstvenog osiguranja.

Interesantan je i podatak da 28,6 odsto žena nikada nije radilo Papanikolau test, a da 25 odsto njih Papanikolau test radi neredovno na tri ili više godina. Kada je u pitanju pregled dojki tu su statistike nešto povoljnije, jer prema podacima ankete čak 66 odsto žena radi samopregled dojki.

"Srbija je na četvrtom mestu u Evropi kada je u pitanju oboljevanje od raka grlića materice, a po smrtnosti od ovih bolesti je druga posle Rumunije. Rak grlića materice, u kombinaciji sa drugim faktorima rizika, posledica je infekcije Humanim papilloma virusom koja dolazi kao rezultat nezaštićenog seksualnog odnosa", istakla je dr sc med Katarina Boričić i dodala da su 58 zemalja uveli u svoje nacionalne programe imunizaciju HPV vakcinom devojčica, a neke zemlje i dečaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare