Zdravlje žene

Kada je bolje tuširati se - ujutru ili uveče?

Dermatolozi su rešili da se pozabave temom tuširanja, te su otkrili da li je bolje pod tuš ići uveče ili u jutarnjim satima.

Sreda, 07.02.2018.

10:46

Izvor: Super žena

Kada je bolje tuširati se - ujutru ili uveče?
Foto: Thinkstock

Podeli:

Kada je reč o tuširanju, većina ljudi praktikuje da ide pod tuš ujutru ili uveče pre spavanja. Ali, šta je zdravije i bolje za naše telo?

Njujorški dermatolog Samer Džaber kazao je za "Dejli mejl" da je večernja kupka dobra pre svega jer skidate svu prljavštinu koja je nastala na telu tokom dana.

“Ako ste napolju ceo dan sasvim je normalno da se prljate i znojite, te bi definitivno trebalo da se tuširate pre nego što odete u krevet. U proleće, ako ste vreme provodili napolju, možete biti prekriveni alergenima, poput polena, pa bi trebalo da ih skinete sa kože pre spavanja”, ističe.

Nekoliko studija je pokazalo da tuširanje uveče, najmanje sat i po pre spvanja može pomoći vašem telu da reguliše temperaturu vašeg tela, što pomaže da brže zaspite. Istraživači su takođe dokazali da tuširanje smanjuje nivo stresa, jer redukuje nivo kortizola.

Doktor Džeber ističe da je veoma važno oprati i lice pre spavanja, kako biste uklinili svu prljavštinu, kao i šminku, koja bi mogla da zatvori vaše pore.

Što se tiče jutarnjeg tuširanja, studija sa Harvarda je pronašla da može pomoći da se lakše nosite sa stresom na poslu, ali i da podstakne kreativnost.

"Vaši kognitivni procesi se opuštaju, obnavljaju i regenerišu, a vaše ideje i solucije će bez ikakvog napora doći do izražaja", kazao je autor studije, doktor Šelej Karson.

Pa, da li je bolje tuširati se uveče ili ujutru?

Prema mišljenju stručnjaka i istraživača tuširanje uveče može biti najbolji način da se osvežite nakon dugog dana, kao i da očistite svoju kožu.

Ako niste jutarnji tip osobe "talas" tople vode vam može pomoći da lakše budete spremni za dan koji je pred vama.

U slučaju da ne možete da odlučite, tuširanje ujutru i uveče nema nikakve štetne efekte sve dok niste predugo pod toplom vodom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare