Zdravlje žene

Dame, čuvajte se: Stres mnogo jače deluje na vas i izaziva ovaj srčani problem

Žene imaju dva puta veće šanse da razviju fatalne srčane komplikacije, nego muškarci, upozoravaju naučnici.

Utorak, 20.02.2018.

10:13

Izvor: B92

Dame, čuvajte se: Stres mnogo jače deluje na vas i izaziva ovaj srčani problem
Foto: Thinkstock

Podeli:

Istraživači sa Emory Univerziteta su pronašli da žene koje su preživele srčani udar najverovatnije pate od ishemije srčanog mišića (mioharda) koje je izazvao stres.

Studija je pronašla da mentalni stres može više da izazove ishemiju srčanog mišića, koja nastaje usled smanjenog protoka krvi kroz srčane arterije.

Novo istraživanje objavljeno u America Heart Association nudi jasan dokaz da žene kao nikada ranije zahtevaju intezivnu negu nakon srčanog napada, kao i da mentalni stres u mnogo većoj meri utiče na rad srca kod žena.

U okviru studije koju je predvodio doktor Viola Vakarino skupljeni su podaci 150 žena i 156 muškarca, mlađih od 61 godinu, koji su bili na bolničkom lečenju zbog napada srca i 112 muškarca i žena koji nisu imali koronarnih problema.

Naučnici su merili kako učesnicima studije krvni sudove funkcionišu tokom odmora i 30 minuta nakon mentalnog stresa izazvanog javnim govorom, kada su subjekti imali zadatak da zamisle i ispričaju veoma stresnu životnu situaciju.

Prema ovome, istraživači su su pronašli da su mlade žene koje su preživele srečani napad imale dva puta veći rizik od preživljavanja miokardijalne ishemije koju je izazvao mentalni stres.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare