Zdravlje žene

Pijaca - mesto gde počinje prolećno čišćenje organizma

Priroda je tako uredila da sve što se dešava u njoj, dešava se i u nama. Zimi usporavamo, manje smo aktivni, a više jedemo. Sa dolaskom proleća, pored osećaja zaljubljenosti u sve oko nas, primećujući boje koje smenjuju zimsko sivilo, dolazi i želja za svežim namirnicama. Sarma, kupus i pečenje ostaju po strani, a mi smišljamo gde da pronađemo sve namirnice koje su nam potrebne da proleće ne bude samo u prirodi već i u nama. Šta nam je tada potrebno? Poslušajte savete iskusnog nutricioniste dr Jagode Jorge.

Nedelja, 15.04.2018.

13:34

Izvor: Mariota Vlaisavljeviæ

Pijaca - mesto gde počinje prolećno čišćenje organizma
Foto: Thinkstock

Podeli:

Vitamini, minerali i neki vredni pomagač koji će uraditi jedno generalno čišćenje i jačanje organizma.

Stručnjaci su složni, u tome su najbolji antioksidansi. Oni se ne kupuju samo u apoteci i ima ih u namirnicama u kojima ih nikada ne biste očekivali.

Pijaca, naravno, nije samo mesto na kome možete lepo da se isćaskate sa prodavcima koji uvek imaju samo reči hvale za svoje proizvode, već i mesto na kome možete naći najviše namirnica koje imaju antioksidanse. Da pređemo na stvar – šta su antoksidansi, gde ih na pijaci možemo naći i kako nam pomažu?

"Antioksidansi su prirodna jedinjenja koja štite ljudsko telo od štetnih efekata slobodnih radikala. Kontinuirani unos anitioksidanasa doprinosi očuvanju zdravlja, pomaže da imuni sistem bude jak i uspešno se bori protiv slobodnih radikala. Slobodni radikali su veoma reaktivni, jonizovani manji ili veći molekuli koji oštećuju ćeliju i u krajnjem dovode do ćelijske smrti. U antioksidanse spada mnogo različitih supstanci uključujući i neke vitamine, poput vitamina A, E, C, selena itd. Od hrane su to tzv. polifenoli, koje pronalazimo isključivo u biljkama i to je jako velika grupa, postoji 450 – 500 jedinjenja. Naravno, svi prvo pomisle na voće i povrće, što i nije netačno", objasnila je prof. dr Jagoda Jorga.

Koje su to namirnice koje na pijaci možemo naći, a da su najbogatije antioksidansima?

Bundeva i crvena paprika – namirnice koje u sebi sadrže vitamine A, C, E, cink i selen.

Naravno, nisu samo ove dve namirnice pune ovim vitaminima i mineralima. To su i jaja (vitamin A, E i cink), spanać (vitamin A, C i cink), kupus (vitamini A i C), grašak (vitamin E i cink), suncokretovo seme (vitamin E, cink i selen), višnje (vitamin C), šargarepe (vitamin A), sladak krompir (vitamini A, C i E).

"Možda niste imali ovaj podatak, ali i napici su izvor antioksidanasa. To su kafa, zeleni i crni čaj, kakao i crno vino. Godinama smo mi kafu posmatrali samo kao napitak sa kofeinom, koji takođe ima neka antioksidantska svojstva, ali uopšte nije glavno jedinjenje. Upravo zbog kofeina postoji to ograničenje na unos 400mg kofeina dnevno, što bi za naše, srpske kafe bilo pet do šest šoljica kafe. Iako je mnogima asocijacija odmah na zeleni i crni čaj ili crno vino, kafa je najveći izvor antioksidanasa! Tek posle kafe ide zeleni čaj, pa crni čaj, kakao i na kraju je crno vino. Ovo je još jedan sjajan argument da ljudi sa zadovoljstvom i bez osećaja krivice piju kafu", kaže naša sagovornica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare