Zdravlje žene

Alkohol izaziva PMS?

Proučavanje podataka iz 19 istraživanja sprovedenih u osam zemalja pokazalo je umerenu vezu simptoma predmenstrualnog sindroma poput grčeva, osetljivosti grudi, promena raspoloženja i depresije s jedne strane i "potezanja čaše" s druge. Veza je izraženija kod veće količine konzumiranog alkohola, odnosno jednog prosečnog pića dnevno, objavili su naučnici.

Sreda, 25.04.2018.

08:46

Izvor: B92

Alkohol izaziva PMS?
Foto:Thinkstockphotos

Podeli:

Podaci korišćeni u ovom istraživanju potekli su iz studija sprovedenih u Americi, Britaniji, Poljskoj, Švicarskoj, Turskoj, Južnoj Koreji, Tajvanu i Australiji. Simptomi PMS koji se razlikuju od žene do žene obično traju do nekoliko dana pre ciklusa, a svaka dvadeseta žena ima toliko teške simptome da ometaju njen život i rad.

Ranije istraživanje sprovedeno u Americi pokazalo je da se ekonomski gubici i zdravstveni troškovi po pacijentu koja se javi zbog PMS i izostaje s posla, kreću oko 5.000 dolara godišnje. Većina slučajeva ipak se ni ne zabeleži jer se mnoge žene nose se sa simptomima same.

U Europi i Americi te su brojke mnogo više - oko 60 odsto žena pije u Evropi od kojih je 13 odsto težih zavisnica. Na temelju tih podataka i zaključaka studije tim je procenio da svaki deseti slučaj PMS u svetu može da bude povezan sa konzumiranjem alkohola, odnosno svaki peti u Europi.

"Nadalje konzumiranje većih količina alkohola može biti povezano sa četiri odsto slučajeva PMS u svetu i devet odsto u Evropi", zaključili su naučnici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare