Ugradili joj silikone bez pristanka i sada umire od retkog oblika raka

Dona Finegan Vajt (44) iz Svindona u Engleskoj, inače majka dvoje dece, probudila se nakon dvostruke mastektomije sa silikonima u dojkama, koje niti je tražila, niti je za tu vrstu intervencije dala svoj pristanak. Ovo ipak nije jedina greška koju su joj priredili njeni lekari.

Zdravlje žene | Super žena |
Podeli
Thinkstock/lyosha_nazarenko
Thinkstock/lyosha_nazarenko

Doni je dijagnostikovan retki oblik raka dušnika, a tu vest je primila nakon dvostruke mastektomije, tokom koje su ovoj ženi ugrađeni silikoni bez njenog pristanka.

Iako je zbog ove greške lekara dobila 10.000 funti, ona je odlučila da tuži bolnicu Grejt Vestern pošto su već drugi put pogrešili u njenom slučaju. Njima je naime promaklo da celu deceniju vide rak u trahejama, prenosi Dejli mejl.

„Pogrešili su u mom slučaju ne jednom, već dva puta“, ogorčena je Dona.

Ona se na mastektomiju odlučila kako bi smanjila rizik od pojave raka dojke. Operisana je u oktobru 2014. godine, nakon što je i njenoj majci, ali i tetki dijagnostikovan rak dojke.

Portparol bolnice Irvin Mičel rekao je da je Dona trebalo da dobije privremene implantate, ali su joj stavljeni trajni subpektoralni implantati u dojke, za koje nije potpisala saglasnost.

„Očekivala sam da posle operacije izađem iz bolnice sa smanjenim rizikom od dobijanja raka dojke i bez trajnih implantata. Na to sam pristala“, rekla je ona i dodala da se desilo suprotno i da je zbog toga veoma uznemirena.

Dona, koja ima sina i ćerku, posle operacije susrela se sa brojnim komplikacijama poput oticanja dojki, a ni psihički se nije bolje osećala.

Nakon dve godine, vratila se na operacioni sto, i tom prilikom su joj izvađeni silikoni. Imala je još jednu hitnu intervenciju kako bi lekari uklonili krvni ugrušak koji se nakupio kao posledica uklanjanja implantata, a koji je mogao da je ubije.

„Puno poverenje polažemo u lekare i medicinsko osoblje, oslanjajući se na njihovu stručnu negu. Osećam se potpuno iznevereno i ljuto zbog 'nege' koju sam preživela“, istakla je Dona, koja je dodala da je neophodno da se lekari pridržavaju želja pacijenata i da ne smeju ništa na svoju ruku i bez potpisane saglasnosti da rade.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 15 sledeca idi na stranu