Zdravlje žene

Da li smo zbog nje gojaznije?

Dok su u modi bile mršavice, navodno, bilo je manje problema sa gojaznošću. Ako je verovati svetskim istraživanjima, manekenka Ešli Grejem uvela je termin "plus sajz" na velika vrata, ali i gojaznost koja se sve češće promoviše kao prihvatljiv trend. Njene sledbenice naglašavaju važnost prihvatanja svih oblika tela, ali malo ko pominje koliko zdravlje trpi zbog svega.

Utorak, 26.06.2018.

10:23

Izvor: Super žena

Da li smo zbog nje gojaznije?
Foto: Getty

Podeli:

Nedavne studije pokazale su da više od polovine muškaraca i ne zna da je gojazno, a trećina žena zavarava sebe o kilaži, pa su samim tim šanse za mršavljenje skoro nikakve.

Plus sajz stajling i modeli s viškom kilograma pre nekoliko godina postali su uzor devojkama i mladićima širrom sveta.

Nešto što se oduvek smatralo prekomernim danas se predstavlja kao ideal. Sada stručnjaci upozoravaju da modeli kao što je Ešli Grejem zapravo promovišu gojaznost, što nije dobro.

Studija sprovedena na preko 23.000 ljudi pokazala je da polovina muškaraca nije ni svesna da je gojazna, a trećina žena zavarava sebe oko kilaže.

Ovi rezultati zabrinjavajum, jer 85 odsto onih koji sami sebe lažu o tome koliko kilograma imaju najverovatnije nikada neće smršati.

Istraživanja Univerziteta "East Anglia" govore da je samo polovina gojaznih spremna da smrša, što znatno povećava rizik od srčanog udara, šloga i dijabetesa tip 2.

Zaključak stručnjaka je da su brendovi koji promovišu odeću za zaobljene dame i sve veća popularnost Ešli Grejem i njoj sličnih veliki zdravstveni problem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.