Zdravlje žene

Neprijatan vaginalni miris: 5 stvari koje ga uzrokuju i kako ga rešiti

Znamo da ova tema nije baš najprijatnija i sigurno nećete ni sa drugaricom uz kafu pričati o njoj, ali zato ćete sigurno potražiti na internetu dok ne odete kod ginekologa i potvrdite svoje sumnje. Pre svega, vodite računa o higijeni svog intimnog područja, ali i o seksualnom ponašanju. Ako i pored svega toga i dalje miris vašeg polnog organa nije zadovoljavajući,mpažljivo čitajte sledeće redove jer se vaš odgovor verovatno krije ovde.

Sreda, 15.08.2018.

09:38

Izvor: Cosmopolitan.rs

Neprijatan vaginalni miris: 5 stvari koje ga uzrokuju i kako ga rešiti
Foto:Thinkstockphotos

Podeli:

Vaginalna infekcija

Nećemo vas iznenaditi ako vam otkrijemo da neprijatni vaginalni miris najčešće potiče od bakterijske i gljivične infekcije. Postoji velika razlike između ove dve pa obratite pažnju na propratne simptome. Ako osetite svrab ili peckanje reč je o gljivičnoj infekciji i uglavnom je prati beli sekret. Kod bakterijske javlja se miris ribe, uz žućkasti sekret. Nijedna od navedenih neće nestati sama od sebe, već se obavezno javite doktoru kako biste dobili odgovarajuću terapiju. Ne brine, u većini slučajeva u pitanju je samo upotreba vaginaleta ili kreme, međutim ništa ne uzimajte na svoju ruku.

Polno prenosiva bolest

Gonoreja i hladimija za sobom vuku neprijatan miris ribe kao i pojačan sekret koji s vremena na vreme može biti i drugačije boje. Bilo šta da primetite, odmah se obratite ginekologu. Nekada osobe mogu pomešati infekcije i polno prenosive bolesti i zato je bitno da ih dr dijagnostifikuje i predloži terapiju.

Duže vreme niste promenili tampon ili uložak

Već smo pisali o tome koliko tampon dugo nalazi u telu može biti opasan, a osim neprijatnog mirisa može uzrokovati toksični sindrom koji je popraćen osipom, temperaturom, znojenjem. Takođe, uložak koji eko vreme nije promenjen može doprineti stvaranju gljivica koji kasnije mogu uzrokovati ne samo neprijatni miris već i nastanak neke od infekcija.

Oznojili ste se

Primetili ste da nakon treninga vaše intimno područje i nema baš najprijatniji miris. Nakon fizičke aktivnosti operite svoje intimno područje toplom vodom i obucite pamučni donji veš kako bi i vaša vagina mogla da diše.

Koristite pogrešne lubrikante

Neke devojke su osetljivije od drugih i ne odgovaraju im sve vrste lubrikanata. Nažalost, ovde nema određenog pravila već ćete morati da isprobavate dok ne pronađete one koji vam odgovaraju i od kojih vam intimno područje neće neprijatno mirisati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare