Zdravlje žene

Za govornicom Sabora ispričala da su joj strugali matericu bez anestezije

Poslanica hrvatskog Sabora za govornicom tog najvišeg zakonodavnog tela prepričala je svoje traumatično iskustvo sa pobačajem.

Četvrtak, 11.10.2018.

20:07

Izvor: 24sata.hr

Default images

Podeli:

Ona je završila u Hitnoj pomoći zbog spontanog pobačaja i kako kaže preživela najgorih 30 minuta u životu.

Govorilo se o ostavci ministra zdravlja Hrvatske Milana Kujundžića, a Ivana Ninčević Lesandrić je repliku iskoristila da kaže da je u bolnicu otišla "sa punim poverenjem, kao i svaki građanin, a da su je dočekali uslovi 'na nivou 15. veka', iako smatra da je tada bilo puno bolje".

"Vezali su mi ruke i noge i počeli kiretažu naživo. Struganje maternice, unutrašnjeg organa, bez anestezije. To je bilo mojih 30 najmučnijih minuta u životu. Mogla bih vam svaku sekundu prepričati jer je trajala kao večnost. To je 30 minuta ponižavanja svake žene od hiljadu žena koje su potpisale peticiju. Mislite da ženi nije dovoljna činjenica što je izgubila dete i emocionalni stres koji prolazi nego nas još moraju u Hitnoj dodatno fizički iskasapiti i uništiti. Moje pitanje je jednostavno, nameravate li ovo promeniti i kada jer ne želim da ovo više prođe nijedna žena", upitala je poslanica ministra.

On je rekao da iskreno žali zbog gubitka deteta i da se u hrvatskim bolnicama ne radi tako. "Je li postojala kontraindikacija za anesteziju, morao bih znati, pa ako hoćete dostavite mi medicinsku dokumentaciju pa ću videti o čemu se radi", pitao je Kujundžić.

Hrvatska poslanica je svoju intimu iznela na ovaj način. Da li je pogrešila ili je sve izgovorila na pravom mestu?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.