Zdravlje žene

Na 40. rođendan saznala za rak: "Maligno, je doktore! Šteta, mlada žena"

Da boluje od malignog oblika karcinoma dojke Vesna Bondžić (50) iz Vrnjačke Banje saznala je na operacionom stolu, pod anestezijom tokom zahvata.

Četvrtak, 28.03.2019.

13:28

Izvor: B92

Na 40. rođendan saznala za rak:
Foto: gbh007 / depositphotos

Podeli:

Nadala se da će se operacijom rešiti zloćudne bolesti, da neće postati "ispijena žena sa maramom", međutim, život ju je tek tad suočio sa pravom borbom.

Za bolest je saznala pred svoj 40. rođendan i ovo je njena ispovest.

"Neki ljudi pred 'okrugao' rođendan požele promenu u svom životu. Neko promeni kola, posao, neko vozi bajs po svetu. Od svih promena meni je pala baš ona koju niko sebi ne poželi - promena na dojci. Nekako za taj rođendan mi se nije baš duvalo u svećice. Sledio je ultrazvuk, naravno privatno jer u mom mestu jedino privatno može da se uradi taj pregled dojke. Doktorka je ćutala, a na moje pitanje da li je to rak, rekla da postoje kalcifikati. 'Videćemo sutra na mamografu'. Sve se to dešavalo u oktobru te godine."

Vesna kaže da joj se plakalo kad je izašla, ali joj je grlo bilo stegnuto.

"Sve vreme mi je moja nana Milica bila u glavi, njoj su amputirali dojku. 'Ma daj, Vesna, kad je mogla ona, možeš i ti, ista smo sorta', mislila sam u sebi".

Došao je na red pregled na mamografu koji je "doneo zabunu". Nije potvrđeno da je rak, ali je promena bila veća pa su predložili da se ipak operiše. “Ne moraš da žuriš, nije ništa strašno”, rekli su lekari. Operacija je zakazana za februar.

“Znate, kada se pojavite sa očima koje su veće od vas jer je u njima želja za životom, svi, požele da nije rak. Dijagnozu sam čula u toku operacije. Zapravo zbog veoma niskog pulsa koji sam imala toga dana bilo je rizično operisati me. Ja sam jednostavno znala da to moram da uradim tada i borila sam se da me ne vrate ponovo. Verovala sam da sam u dobrim rukama, verovala sam mom hirurgu, jer je obećao da će ako promena ipak bude maligna, raditi poštedni rez. To je tada bio maksimum koji neko može da vam obeća, a meni je to značilo sve na svetu."

Onda sledi šok.

Foto: Lièna arhiva

"Probudila sam se usred operacije i to baš u trenutku kada su izgovorene reči koje ću pamtiti do kraja života 'Maligno je doktore, šteta, mlada žena, krenimo kolege'".

Vesna kaže da je u tom momentu shvatila da postoje duša i telo.

"Duša koja vrišti i pokušava da se bori i telo koje vas izdaje. Ne krivim nikog za to iskustvo, to je rizik koji sam morala da prihvatim, Taj trenutak smatram svojim novim rađanjem, a svako rađanje se najavljuje bolom. Tada je za mene usledio novi život za koji sam se morala izboriti”, kaže Vesna Bondžić.

Posle operacije mislila je da je najgore prošlo, da neće biti žena bez kose sa povezanom maramom, ispijena i slaba.

"Kada sam se ponovo javila onkologu saznala sam da borba tek počinje, da ću ipak biti žena sa maramom. Upoznali su me sa statističkim podacima, uglavnom onim koji staju u desetak minuta i rekli su mi koliko ću najduže živeti. Samo mi nisu objasnili kako i čime treba da se borim. To sam morala da saznajem sama”, priča u svojoj ispovesti Vesna.

Foto: Lièna arhiva

Boreći se sa rakom shvatila je koliko je važna dobra terapija, koliko je vredna tačna informacija i koliko je važna podrška.

"Mene je bolest ojačala, dala mi je šansu da preuzmem odgovornost nad svojim životom. Znate, kada sam završila sa lečenjem tela, sledila je hemioterapija duše, Morala sam da čistim život od svega onoga što me je dovelo do raka, a to je najteži deo."

Nije se našla u lakoj situaciji.

"Ostala sam sama, bez ikakvih prihoda. Bila sam očajna, mračna, sve do trenutka kad sam shvatila da moram da biram - da li ću sedeti i kukati kako mi je neko kriv zbog svega što se desilo i budem u večitom mraku ili da preuzmem odgovornost nad sopstvenim životom i budem aktivni učesnik u njemu. Izabrala sam ovo drugo, izabrala sam da budem sunce, a ne mrak”, priča danas Vesna, koja priznaje i da tokom lečenja nikada nije razmišljala ni mislila da će umreti od raka u 39. godini.

Kaže da je osećala sve vreme da treba da živi i bez dileme hrabro je koračala ka svom cilju.

“Da li se bolest vraća? Postoji mogućnost da opet obolite. Vraća se iz raznoraznih razloga, a jedan od njih je što nismo promenili ništa posle bolesti. Isti način života nas je ponovo doveo do raka. Drugi razlog je vrsta raka od koje smo oboleli, faza u kojoj je otkriven i hiljadu drugih faktora koji mogu uticati na ponovno oboljenje. I šta sad? Boriti se, naravno, odustajanje nije opcija. Treba živeti i u životu uživati”, poručuje Vesna svima na kraju svoje ispovesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.