Zdravlje žene

Ovaj hirurški zahvat može da bude okidač za nastanak depresije i anksioznosti kod žena

Histerektomija može biti izuzetno traumatično iskustvo za mnoge žene, a nova istraživanja sada pokazuju da ona može dugoročno da poveća rizik od depresije i anksioznosti.

Ponedeljak, 23.09.2019.

16:36

Izvor: Super žena

Ovaj hirurški zahvat može da bude okidač za nastanak depresije i anksioznosti kod žena
Foto: Depositphotos/leszekglasner

Podeli:

"Naše istraživanje pokazuje da uklanjanje materice može imati više efekata na fizičko i psihičko zdravlje žene nego što se prethodno mislilo. Budući da žene često budu podvrgnute histerektomiji u mladosti, važno je upoznavanje o rizicima povezanim s postupkom, čak i mnogo godina kasnije", izjavila je glavna autorka istraživanja Šenon Loglin Tomaso.

Ona i njene kolege pregledali su zdravstvene evidencije gotovo 2.100 žena koje su bile podvrgnute uklanjanju materice, ali ne i jajnika. Otkrili su da imaju oko sedam odsto povećan rizik od depresije i pet odsto povećan rizik od anksioznosti tokom 30 godina. Žene koje su imale histerektomiju između 18 i 35 godina starosti imale su najveći rizik od depresije čak 12 odsto, navodi se u studiji. Nedavno je istraživanje objavljeno u časopisu "Menopause".

"Postoji nekoliko alternativa histerektomiji za žene s benignim ginekološkim stanjima. Te alternative treba probati pre nego što se odlučite na histerektomiju, posebno u mlađim godinama", napomenula je dr Tomaso.

Druga studija objavljena u istom časopisu otkrila je da su 1.653 žene u predmenopauzi kojima su uklonjena oba jajnika tokom histerektomije bez naznake raka imale veću verovatnoću da će imati poremećaje raspoloženja, anksiozne poremećaje ili druge poremećaje mentalnog zdravlja.

Većini žena odstranjeni su jajnici kako bi se sprečio ili smanjio rizik od raka jajnika ili dojke, piše Klix.ba.

"Možemo reći da su psihološka stanja igrala važnu ulogu u odluci o obavljanju histerektomije, sa uklanjanjem jajnika ili bez toga. Razumevanje psihijatrijskih stanja, koja su možda uticala na dosadašnju praksu histerektomije, važno je za razvoj konzervativnijih strategija u budućnosti", rekao je viši autor istraživanja Valter Roka, neurolog i epidemiolog.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare