Zdravlje žene

Smrtnost majki i beba najniža u istoriji: Međutim, šanse nisu iste za sve

Smrtnost trudnica i novorođenčadi u svetu je najniža u istoriji zahvaljujući pristupačnijoj i boljoj zdravstvenoj nezi, objavljuju Ujedinjene nacije.

Sreda, 25.09.2019.

16:31

Izvor: Živim.hr

Smrtnost majki i beba najniža u istoriji: Međutim, šanse nisu iste za sve
Foto: Depositphotos/oksun70

Podeli:

Kako pokazuju najnovije procene UNICEF-a i Svetske zdravstvene organizacije (SZO), smrtnost dece ispod pet godina gotovo je dvostruko pala od 2000. godine dok se smrtnost za vreme trudnoće i rođenja deteta smanjila za više od trećine.

"U zemljama koje svima pružaju sigurnu, povoljnu i visokokvalitetnu zdravstvenu uslugu, žene i bebe opstaju i napreduju", rekao je glavni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus.

Ipak, navodi se, šanse za preživljavanjem majki i dece širom sveta i dalje su nejednake.

Porođaj žene u supsaharskoj Africi je 50 puta opasniji nego porođaj žena u bogatijim zemljama. Takođe, prošle godine je umrlo svako 13. dete mlađe od pet godina u supsaharskoj Africi, dok je u Evropi umrlo jedno dete na njih 196.

Godišnje u svetu umre 2,8 miliona trudnica i novorođenčadi, što je jedna smrt svakih 11 sekundi i to većinom zbog uzroka koji su mogli da se spreče, procenjuju UN a prenose mediji u regionu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare