Prirodni porođaj nakon carskog reza može da bude opasan po majku i bebu

Jednom kada žena rodi dete carskim rezom, pokušaj vaginalnog porođaja dosta je rizičniji kako za majku tako i za bebu.

Zdravlje žene | Super žena |
Podeli
Foto: Depositphotos/spukkato
Foto: Depositphotos/spukkato

Istraživači s Univerziteta u Oksfordu prikupili su podatke o više od 70.000 porođaja u Škotskoj između 2002. i 2015. godine. Među ženama koje su pokušale vaginalno da se porode nakon prethodnog carskog reza, 28 odsto je opet moralo na hitan carski rez.

Pokušaj vaginalnog porođaja bio je povezan s dodatnim rizikom od naprsnuća materice, gubitkom velike količine krvi, ali i rizikom od infekcije gotovo svih organa. Rizici za plod uključuju smrt bebe dok je u stomaku, a u najboljem slučaju boravak u neonatalnoj jedinici odmah po rođenju, kao i oživljavanje uz upotrebu lekova ili intubacije, piše Klix.ba. Međutim, za majke je apsolutni rizik od bilo koje od ovih komplikacija bio veoma nizak, to jest oko dva odsto kod onih koje pokušavaju da rode vaginalno i jedan odsto kod onih majki koje se porađaju carskim rezom.

Bebe su pretrpele jednu ili više komplikacija u osam odsto pokušaja vaginalnog porođaja i šest odsto narednih carskih rezova, pokazalo je istraživanje. Ketrin Ficpatrik, epidemiolog iz Oksforda, vodila je istraživanje koje je objavljeno u časopisu PLOS Medicine.

"Naši nalazi se mogu upotrebiti za savetovanje i tretiranje žena koje se porađaju ili planiraju da se porode carskim rezom i treba ih uzeti u razmatranje uz postojeće dokaze o povećanom riziku od ozbiljnog morbiditeta u kasnijim trudnoćama povezanom s ponovljenim carskim rezom", rekla je ona.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 9 sledeca idi na stranu