Otkrivena veza između visokog krvnog pritiska i raka dojke

Naučnici su identifikovali protein koji može da bude faktor rizika i za visoki krvni pritisak, ali i za karcinom dojke.

Zdravlje žene | Super žena |
Podeli
Foto: Depositphotos/VitalikRadko
Foto: Depositphotos/VitalikRadko

Prethodna istraživanja su otkrila da žene s povišenim krvnim pritiskom imaju oko 15 odsto povećan rizik za razvoj raka dojke u poređenju sa ženama s normalnim krvnim pritiskom. Pokazalo se da visok nivo proteina GRK4 izaziva visok krvni pritisak. Najnovije istraživanje, predstavljeno na naučnim sastancima u Nju Orleansu, pokazalo je da protein GRK4 postoji u ćelijama karcinoma dojke, ali ne i u normalnim, nezahvaćenim ćelijama.

"Rak i hipertenzija dele zajedničke faktore rizika. Prethodna istraživanja naše laboratorije na GRK4 otkrila su da je on regulisan onkogenom zvanim c-Myc, koji igra ulogu u nastanku mnogih tipova raka, uključujući i rak dojke. To nas je dovelo do hipoteze da bi GRK4 mogao da bude veza", rekao je Vei Jue, glavni naučnik u istraživanju.

Skoro polovina svih odraslih osoba s povišenim krvnim pritiskom su žene. Nakon 65. godine žene češće od muškaraca imaju visoki krvni pritisak. Trudnoća, lekovi za kontrolu rađanja i menopauza mogu povećati rizik od razvoja visokog krvnog pritiska, a ako se ovo stanje ne leči, može da uzrokuje zdravstvene probleme kao što su srčane bolesti, moždani udar i gubitak vida.

Važan je podatak da je kod žena rak dojke najčešće dijagnostikovan tip raka i drugi vodeći uzrok smrti, piše Klix.ba.

"I dok su prethodna istraživanja pokazala da se povećava rizik od karcinoma dojke kod hipertenzivnih žena, ova studija dopunjuje trenutna saznanja pružajući uvid u molekularne mehanizme koji su osnova ove veze", rekla je Vesna D. Garović sa klinike Mejo u Ročesteru.

Garovićeva, koja nije bila uključena u novo istraživanje, rekla je da ova istraživanja koja identifikuju molekularne mehanizme i signalne puteve koji uzrokuju razvoj bolesti mogu pružiti nove uvide u mogućnosti lečenja. Isto tako, nisu svi karcinomi dojke isti. Ispitivanje je tražilo GRK4 kod dve specifične vrste raka dojke, poznate kao hormonski osetljivi i tripl-negativni karcinomi.

"Naš zaključak možda nije primjenjiv na druge vrste raka dojke", rekao je Jue.

Garovićeva je pomenula da genetske varijacije GRK4 možda nisu iste u svim rasnim grupama. Studije koje posmatraju GRK4 na ženama obolelim od karcinoma dojke po rasnoj i etničkoj pripadnosti, rekla je, mogu dati uvid u prethodno prijavljene razlike na temelju rase u tipu karcinoma, odgovoru na lečenje i ishodima. GRK4 je jedan od sedam GRK proteina.

U drugim istraživanjima su posmatrani GRK2 i GRK5 kako bi se dobile detaljnije informacije o različitim vrstama karcinoma, ali Jue je rekao kako je njihov tim prvi koji traži vezu između GRK4, visokog krvnog pritiska i raka dojke.

"Lekovi koji ciljaju GRK4 potencijalno se mogu koristiti za lečenje pacijenata s hipertenzijom i rakom dojke", rekao je Jue.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 9 sledeca idi na stranu