Zdravlje žene

"Najveći problem je u tome što žene odlažu trudnoću"

Sve više parova suočava se sa problemom steriliteta i poteškoća kod začeća zbog čega je važno da znaju kada je pravo vreme da se obrate za pomoć.

Četvrtak, 17.10.2019.

21:18

Izvor: Super žena

Foto: Depositphotos/3dmentat

Podeli:

Poražavajući je podatak da se svaki šesti par u svetu bori sa problemom neplodnosti, o kome se još uvek nedovoljno govori i zna. U Srbiji se intenzivno radi na podizanju svesti o ovom problemu, a jedan od ključnih faktora u tome je Udruženje "Šansa za roditeljstvo" koje je osnovano u cilju pomoći parovima koji prolaze kroz težak i stresan proces u borbi za potomstvo.

Udruženje koje je nedavno drugi put organizovalo Festival potpomognute oplodnje u Beogradu i ovoga puta okupio je najveća imena iz sveta medicine. Više od 50 stručnjaka iz Srbije i Evrope obratilo se svim zainteresovanim posetiocima i bili su na usluzi za sva pitanja, a održane su i besplatne konsultacije.

O tome kako izgleda sam proces koji prolaze parovi koji žele da začnu bebu, šta im najteže pada, ali i gde se nalazi Srbija u poređenju sa zemljama u regionu, razgovarali smo sa doktorom Steliosom Papadopoulisom sa privatne bolnice "Mitera" iz Grčke.

Dr Stelios za portal B92 je istakao da je veoma važno prepoznati problem na vreme i početi sa tretmanom kako bi se osigurala veća šansa da se beba začne. O tome koliko vremena treba da prođe u pokušavanju da par začne bebu pre nego se obrate za pomoć, on je rekao da je najvažniji faktor starosna granica.

*ALT

"To zavisi od godina žene. Ukoliko žena ima manje od 35 godina onda mora da pokušava najmanje dve godine sa partnerom. Ukoliko ne uspeju onda treba da se obrati lekaru i da se podvrgne pregledima i potraži pomoć. Potrebno je da uradi osnovne analize. Ukoliko je žena starija od 37 godina, onda treba da pokušava samo jednu godinu, a ako ima preko 40 onda mora odmah da se javi ginekologu", objasnio je doktor.

Kada je reč o problemima sa začećem, odgovornost snose i muškarci i žene. Iako se do nedavno smatralo da je problem u ženi, sada je odnos 50:50 kada je sterilitet u pitanju. Žene su najčešće te koje okrivljuju za neplodnost, ali je sve jasnija činjenica da je broj slučajeva neplodnosti uzrokovan problemima kod oba partnera. Ono što ohrabruje jeste da se svest o tome u javnosti menja na bolje, ali ne treba se tu zaustaviti.

Procedura kod parova koji ulaze u proces lečenja steriliteta i vantelesne oplodnje podrazumeva na početku osnovne analize.

"Radimo spermogram kod muškarca, a kod žena ultrazvuk i hormonski status. Ukoliko se u rezultatima ovih analiza pokaže da nešto nije u redu, onda radimo laparoskopiju i histeroskopiju i ostale analize", rekao je doktor.

*ALT

Institut Mitera je velika bolnica sa 20 godina iskustva u veštačkoj oplodnji. Prošle godine je renovirana i u njoj se godišnje obavi 15.000 pregleda, a doktor Stelios je dodao da u bolnici vole da pomažu i parovima iz Srbije koji žele da začnu bebu. Parovi iz Srbije koji žele da se leče u bolnici Mitera u Grčkoj samo treba da pošalju mail i dogovore datum dolaska na pregled.

Ono što je doktor posebno istakao jeste da je ceo proces borbe za potomstvo veoma stresan za par koji se bori da dobije dete. Njima je potrebna pomoć psihologa koji će im ceo proces učiniti manje stresnim.

"Neplodnost je veoma stresna pre svega za ženu jer je žena ta koja treba da začne bebu i nosi je i rodi. Poslednjih godina sve više se uviđa potreba da se ženama pomogne i sa psihološke strane. U bolnicama koje se bave veštačkom oplodnjom, psiholog je standard koji svi poštuju. I mi to obezbeđujemo", kaže on.

Najstarija beba čije je začeće i rođenje pomogao doktor Stelios ima 20 godina i dodaje da se kontakt sa roditeljima ne završava onog moemnta kada ostanu u drugom stanju i izađu iz bolnice.

"U kontaktu smo sa roditeljima kojima smo pomogli da postanu roditelji. Imamo malu knjigu o njima", rekao je za B92 doktor Stelios.

U poređenju sa Grčkom, situacija u Srbiji je veoma slična kada je u pitanju sterilitet i borba za potomstvo.

"Zemlje su veoma blizu teritorijalno i nalaze se negde na istom nivou. Najveći problem sa sterilitetom je u tome što žene ostavljaju rađanje za kasnije godine. Tako vidimo žene u starijim godinama koje žele da budu majke. Tako je svuda i u Grčkoj i u Srbiji", rekao je za kraj i dodao da je to problem modernog načina života.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.