Zdravlje žene

Depresija tokom trudnoće može da dovede do razvoja anksioznosti i hiperaktivnosti kod deteta

Ukoliko je majka depresivna, njeni potomci mogu biti izloženi riziku od nastanka i razvoja hiperaktivnosti, agresivnosti i anksioznosti, pokazuje novo istraživanje.

Utorak, 22.10.2019.

08:30

Izvor: Super žena

Depresija tokom trudnoće može da dovede do razvoja anksioznosti i hiperaktivnosti kod deteta
Foto: Depositphotos/Milkos

Podeli:

Zanimljivo je da je depresija očeva delovala na decu samo ako je i majka bila u depresiji, otkrili su istraživači. "Depresija kod roditelja za vreme i nakon trudnoće ne utiče samo na osobu koja boluje od depresije, već ima dugoročan uticaj i na dobrobit novorođenog deteta. Čak i u slučajevima blage depresije, važno je da se simptomi identifikuju i da se roditeljima pruži podrška što je ranije moguće", rekla je istraživačica Džoana Pietikainen.

Depresija jednog roditelja takođe ugrožava i drugog roditelja. Simptomi depresije mogu da počnu tokom trudnoće i nastave se nakon detetovog prvog rođendana, primetili su istraživači.

"Važno je da se prati mentalno blagostanje oba roditelja tokom trudnoće i nakon rođenja deteta. Ako jedan roditelj pokaže simptome depresije, tada treba ispitati i simptome drugog roditelja", izjavila je dr Pietikainen.

Dugotrajna depresija ukazivala je na to da se depresija pojavila pre trudnoće. Prethodno nastala depresija bila je ključni faktor rizika za umerene ili jake simptome, rekli su autori studije, piše Klix.ba. Ostali faktori rizika za depresiju bili su nedostatak sna tokom trudnoće, stres, anksioznost i loše porodično okruženje, a ovi faktori rizika predviđali su depresiju i za majke i za očeve.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare