Zdravlje žene

Žene ni ne slute da ih iz njihovog nesesera vrebaju ove opasne bakterije

Nova studija istraživača sa Univerziteta "Aston" otkrila je da više od 90 odsto proizvoda za šminkanje sadrži opasne bakterije, uključujući ešerihiju koli i stafilokoke.

Petak, 06.12.2019.

10:18

Izvor: Super žena

Žene ni ne slute da ih iz njihovog nesesera vrebaju ove opasne bakterije
Foto: Depositphotos/Serg64

Podeli:

To je nešto što mnoge žene ubace u torbu i ne razmišljaju, ali ako imate neseser za šminku, velika je verovatnoća da on sadrži smrtonosne superbakterije.

Zabrinjavajuće je da ove bakterije mogu izazvati niz bolesti, uključujući kožne infekcije i trovanje krvi.

"Higijenske navike potrošača, kada je u pitanju upotreba šminke, veoma su oskudne. To je zabrinjavajuće, ako uzmete u obzir da smo našli da se bakterije kao što je ešerihija koli koja je povezana sa fekalnom kontaminacijom nalaze u proizvodima koje smo testirali", kaže doktorka Amrin Bašir, koja je vodila studiju.

Konkretno, istraživači su otkrili da su sunđeri koji se koriste za nanošenje proizvoda na kožu obično puni štetnih bakterija, piše rs.sputniknews.com. To je verovatno zato što se ovi proizvodi retko peru i često se koriste i nakon isteka roka trajanja, tvrde istraživači. Ostali proizvodi u kojima ima ovih bakterija su maskara i sjaj za usne.

Na osnovu nalaza istraživači pozivaju regulatorna tela da učine više kako bi zaštitili kupce. Na primer, rok upotrebe i uputstva za čišćenje trenutno nisu obavezni na pakovanju šminke. Doktorka Bašir je dodala: „Potrebno je učiniti više kako bi se obrazovali potrošači i industrija šminke u celini o potrebi za redovnim pranjem kozmetičkih blendera i temeljnim sušenjem, kao i o rizicima upotrebe šminke nakon roka upotrebe“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare