Zdravlje žene

Svakodnevni trening štiti žene od ove opasne bolesti

Istraživanja potvrđuju da veća koncentracija masti u organizmu podstiče stvaranje hormona kao što je estrogen.

Subota, 21.12.2019.

12:49

Izvor: Super žena

Svakodnevni trening štiti žene od ove opasne bolesti
Foto: Depositphotos/yanlev

Podeli:

Najugroženije su dame u menopauzi. Usprkos saznanju da postoji povezanost između prekomerne telesne težine i raka, naučnici ne mogu sa sigurnošću da utvrde da li su osobe u top-formi pošteđene rizika.

Najnovije istraživanje objavljeno u časopisu Nacionalnog instituta za prevenciju raka donosi ohrabrujuće zaključke. Svaka žena koja je zakoračila u šestu deceniju života, a pri tom nema problema sa gojaznošću, ne spada u rizičnu grupu stanovništva.

"Želimo da upozorimo sve dame koje su u proteklom periodu dobile koji kilogram više: počnite da vežbate da biste se zaštitile od bolesti”, kaže jedna od autorki istraživanja Loren Teras.

Cilj međunarodnog istraživanja je da istraži povezanost između ishrane i raka. U njemu je učestvovalo 180.000 žena iz SAD, Australije i Azije, starijih od 50 godina. Uslov je da se do početka istraživanja nisu suočile sa opakom bolešću. Svaka je od njih naučnicima dostavila podatke o težini, indeksu telesne mase, životnim navikama i demografskim specifičnostima.

Promene težine beležile su se tokom cele decenije, a naučnici su pratili podatke o zdravlju dama i sledećih osam godina. Zanimalo ih je da li su u međuvremenu obolele od raka, a to se dogodilo u 7.000 slučajeva.

Zaključili su da svakodnevno vežbanje koje utiče na telesnu težinu smanjuje rizik od pojave raka. Žene koje ne uzimaju hormonsku terapiju tokom menopauze težile su prosečno dva kilograma manje od ostalih. Kod njih je rizik od raka dojke niži za 18 odsto u odnosu na dame koje moraju da uzimaju hormone, prenosi Indeks. Gubitkom težine od desetak kilograma smanjila se mogućnost pojave raka dojke za 32 odsto.

Uzroci pojave bolesti još nisu precizno utvrđeni, ali veza između prekomerne težine i pojave raka postoji. Svakodnevnom fizičkom aktivnošću zaustavljaju se opasni hormonski procesi u telu koji su izazvani gojaznošću.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare