Misterije ženskog tela: Ovih 9 činjenica sigurno niste znali

Žensko telo, ma koliko se naučnici trudili da ga dokuče, ipak je misterija.

Zdravlje žene | Super žena |
Podeli
Foto: Depositphotos/prometeus
Foto: Depositphotos/prometeus

Koliko god se trudile, žene se ne bude savršeno našminkane i uredne frizure, ne mirišu na šanel 24 sata svih sedam dana u nedelji i nisu uvek savršeno obučene. Ipak, postoje neke činjenice o ženskom telu za koje smo sigurne da nikad niste čuli za njih.

Ženski vrat je super fleksibilan

Muškarci reaguju usporeno na zvuke i dešavanja oko njih i obično se celim telom okreću ka izvoru zvuka. Žene reaguje brže i tako što okreću glavu u pravcu zvuka, a sve zahvaljujući pokretnijem vratu.

Žene bolje barataju rečima

Žene bije glas da pričaju više od muškaraca. To nije samo stvar navike, već u ženskom telu postoji višak posebnog proteina - FOXP2 koji omogućava izgovaranje oko 20.000 reči dnevno, dok je za muškarce taj prosek 7.000 reči.

Foto: Depositphotos/KostyaKlimenko
Foto: Depositphotos/KostyaKlimenko

Žene se brže vezuju

To je i blagoslov i prokletstvo. Zbog viška oksitocina, žene se brže i više vezuju za ljude, životinje, decu, prijatelje... Oksitocin je takođe zadužen i za dojenje.

Žene se brže napiju

Žensko telo sadrži manje vode koja pomaže u metabolizmu alkohola i enzima koji se naziva dehidrogeneza. Sve to znači da se alkohol zadržava u organizmu duže i sporije se procesuira.

Porođaj menja žensko telo i to MNOGO!

Vaše telo nikada neće biti isto nakon porođaja. Cerviks se višestruko uvećava kako bi prošla beba.

Žene bolje podnose bol

Da li ste znali da uspomena na prethodno pretrpljen bol utiče na budući osećaj bola? Ovo je drugačije kod žena i muškaraca. Iako su osetljivije na bol, žene ga brže zaboravljaju, pa im sledeće iskustvo bola nije toliko stresno i bolno.

Žensko telo stalno prolazi kroz neke promene

Možda ste završile sa pubertetom, ali promene u telu ne prestaju tada. Ali ne samo da vaši mišići nastavljaju da rastu, već i vaš frontalni korteks zadužen za donošenje odluka nastavlja da se razvija. Nikada nije kasno da razvijete neke zdrave navike.

Koža kod žena je superosetljiva

Koža žene je 25 odsto tanja nego koža muškarca. Koža žene je osetljivija na dodir i druge stimulacije, ali i brže stari. Zato se kod dama pre javljaju finije linije po koži.

Žene dva puta proživljavaju adolescenciju

Hormonski udar koji doživljavamo kao tinejdžerke javlja se još jednom u toku života i to oko 45. godine života. Vaši hormoni promeniće se još jednom u perimenopauzi, piše Zestradar.com. Neredovni ciklusi, noćno znojenje, promene raspoloženja i sve one tinejdžerske ludorije – sve to vas čeka u zrelom dobu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 8 sledeca idi na stranu