Zdravlje žene

"Nije da je bilo lako..." Veliki broj žena zbog korone prekida trudnoću kod kuće

U 13 saveznih američkih država tokom epidemije koronavirusa raste broj prekida trudnoće koje žene same izvode kod kuće po uputstvima lekara, piše Njujork tajms i dodaje da se sada sve može dogovoriti putem interneta i telefona i to po ceni od 200 do 375 dolara.

Subota, 02.05.2020.

12:58

Izvor: Tanjug

Foto: depositphoto/AllaSerebrina

Podeli:

Epidemija je, kako navodi Njujork tajms učinila to da potreba za telemedicinom drastično poraste u svim oblastima, pa i u slučajevima prekida trudnoće, a prema zvaničnim podacima od 22. aprila do danas u tih 13 država potvrđeno 611 pobačaja.

"Nova usluga pod nazivom 'TelAbortion' povezuje žene koje žele da prekinu trudnoću sa lekarom koji praktično može da im propiše tablete koje izazivaju pobačaj a mogu se uzeti kod kuće", prenosi Njujork Tajms.

Tokom marta i aprila TelAboršn je pomogao dvostruko većem broju žena da prekinu trudnoću nego u januaru i februaru.

Uz sve na taj način žene mogu da izbegnu odlazak na klinike, kojima je zbog epidemije i ovako ograničen pristup.

Ašlei Dale, sa Havaja, odlučila se da koristi tu onlajn uslugu zbog troškova putovanja do klinike u Honolulu udaljene od nje 200 milja.

"Alternativa bi bila sačekati da doktor dođe na naše ostrvo za tri nedelje", rekla je Dejl (35) lekaru iz TelAboršna i dodala da bi do tada prekoračila dozvoljeni termin od 10 nedelja da koristi tablete.

"Nije da je bilo lako ... ali istovremeno je prilično očigledno pravi izbor", rekla je ona.

Neke žene čak putuju u jednu od 13 država u kojima se nudi TelAbortion kako bi dobile pilule, a taj trend je još izraženjii tokom pandemije COVID-19, kaže doktorka iz Teleaboršnsa Elizabet Rejmond i dodaje da su ovog meseca imali slučaj da se žena iz Teksasa vozila 10 sati po snegu do Novog Meksika i ostala u motelu samo da bi primila tablete.

Nakon što se ženama odobri prekid trudnoće, paket im stiže poštom na kućnu adresu i sadrži dve tablete - mifepriston, koji blokira hormon koji dovodi do trudnoće i misoprostol, koji pomaže telu da se reši ploda, navodi Njujork tajms i dodaje da se često dešava da žene imaju grčeve i krvarenje.

TelAboršns naplaćuje uslugu od 200 do 375 dolara za konsultacije i pilule, koje se isporučuju u pakovanju s čajnim vrećicama, ulošcima, ibuprofenom i lekovima za mučninu.

FDA Uprava za hranu i lekove odobrava ovu vrstu usluga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.