Zdravlje žene

Povišen pritisak i šećerna bolest samo su neki od faktora rizika za preeklampsiju

Preeklampsija se javlja u svakoj desetoj trudnoći, a za blizu dva odsto budućih majki koje ozbiljno pate od ovog poremećaja, jedini lek je da se na svet donese beba, bez obzira na to koliko je razvijena.

Ponedeljak, 22.06.2020.

14:15

Izvor: Super žena

Povišen pritisak i šećerna bolest samo su neki od faktora rizika za preeklampsiju
Foto: depositphotos/ ArturVerkhovetskiy

Podeli:

Višestruka evropska prvakinja Bobana Momčilović Veličković preminula je u 31. godini, zbog komplikacija nakon porođaja. Tragična vest obišla je našu zemlju, a kako mediji javljaju, ona je sedam dana imala preeklampsiju.

Preeklampsija je poremećaj koji se javlja u poslednjim fazama trudnoće i karakteriše ga visok krvni pritisak i višak proteina u urinu kod pacijentkinja. Ukoliko se ne otkrije na vreme, ovaj poremećaj može da bude fatalan i za bebu i za majku.

Preeklampsija povećava rizik za nepovoljan ishod trudnoće kako po majku tako i po bebu. Stanje uglavnom počinje nakon 20 nedelja trudnoće, mada neretko može da se pojaviti čak i nakon četiri do šest nedelja posle porođaja. Ovo stanje može da dovede do ozbiljnih komplikacija u trudnoći, ali i teških hroničnih poremećaja zdravlja kod žene.

Preeklampsija i eklampsija su komplikacije trudnoće. Kod preeklampsije pritisak je veoma povišen, a neki od simptoma su oticanje nogu i ruku, i izlučivanje belančevine putem mokraće. Ukoliko takvo stanje potraje, dolazi do eklampsije.

Pored genetske predispozicije, kao mogući faktori razmatrani su imunološki poremećaji, analizirana je i uloga različitih ćelijskih supstanici koje deluju na krvne sudove. U poslednje vreme se u stručnoj literaturi ističe značaj poremećaja u razvoju krvnih sudova na nivou materica - posteljica.

*ALT

Siromaštvo, višestruke trudnoće, oboljenja bubrega, povišen pritisak pre trudnoće, šećerna bolest, povećano nakupljanje plodove vode, takođe su neki od faktora koji se vezuju za preeklampsiju. Pušenje, deficit kalcijuma i gojaznost su svakako predispozicija za nastanak hipertenzije.

U rizičnu grupu spadaju: žene koje hronično pate od visokog krvnog pritiska, žene koje su u prethodnoj trudnoći imale preeklampsiju, žene koje imaju prekomernu telesnu težinu pre trudnoće, žene koje imaju višeplodnu trudnoću, trudnice ispod 18 i iznad 40 godina, žene koje imaju policistični sindrom jajnika, dijabetičarke, žene koje pate od lupusa, reumatskog artritisa ili nekog drugog autoimunog poremećaja.

Redovne kontrole krvnog pritiska najbolji su način da se na vreme otkrije hipertenzija. Trudnice treba da vode računa o ishrani, da smanje unos soli i hrane bogate solju, kao i da izbegavaju masna i začinjena jela. Preporučuje se umerena fizičika aktivnost u skladu sa zdravstvenim stanjem. Alkohol i cigarete takođe su na listi zabranjenih, između ostalog i zbog uticaja na povećanje krvnog pritiska.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare