Zdravlje žene

Neželjena trudnoća u doba korone: Još veći problem

Nijednoj ženi nije lako da se odluči za prekid trudnoće. Ali povrh svih dilema, kao i nevolja s "propovednicima morala", prepreka je sada i korona. Teško je otputovati u liberalniju zemlju, klinike su zatvorene...

Četvrtak, 09.07.2020.

14:47

Izvor: Super žena

Neželjena trudnoća u doba korone: Još veći problem
Foto: depositphotos/AndrewLozovyi

Podeli:

"Sramota! Baš kada je ženama pomoć najviše potrebna, neke zemlje autoritativnim merama otežavaju mogućnost prekida trudnoće ili cenzurišu internet-stranice na kojima im se pomaže", ljuti se Hazal Ataj iz organizacije Womenonweb. Upravo ta organizacija se, preko internet-stranice womenonweb.org, obraća ženama u zemljama gde je prekid trudnoće zabranjen ili veoma striktno ograničen. Ali sad su neke zemlje – poput Turske ili Saudijske Arabije – onemogućile da tamošnje žene uopšte posete tu stranicu.

Organizacije za prava žena žale se da je, od izbijanja pandemije, postalo još teže otići negde gde je prekid trudnoće siguran. Ta mreža je osnovana 2006. i ima sedište u Kanadi. Na stranicama se ženama nudi medicinsko savetovanje, a preko nje je moguće i naručiti "pilulu za dan posle". Ali sada ne znaju šta da savetuju ženama: u mnogim zemljama je medicinsko osoblje u bolnicama pre svega angažovano na lečenju obolelih od korone, a ginekološka odeljenja su ili potpuno zatvorena za prekide trudnoće ili funkcionišu s velikim ograničenjima, kaže Hazal Ataj.

Dva miliona "klikova" svakog meseca

Internet-stranica za žene u nevolji izuzetno je popularna: svakog meseca je otvori oko dva miliona korisnica. Ona objavljuje sadržaje na 22 jezika. Najviše poseta dolazi iz Brazila, a zatim slede Meksiko, Tajland, Indonezija, Poljska i SAD.

Ali nekima je to internet-savetovalište trn u oku. Nedavno je i Španija blokirala pristup toj stranici. Ona tu svoju odluku, kako je rečeno za DW, ne tumači "moralnim" razlozima, već činjenicom da se tamo može naručiti i "pilula za dan posle".

"Španska Agencija za lekove i medicinske proizvode (AEMPS) ne može da preuzme rizik za medikamente čije poreklo ne poznaje, koji nisu dozvoljeni u Španiji i koji ne smeju da se uzimaju bez lekarskog recepta", navodi se u odgovoru.

Špansko Ministarstvo zdravlja nas uverava da su usluge organizacije Womenonweb "od velike vrednosti" u zemljama gde ženama nije dozvoljeno da na legalan način prekinu trudnoću. Ali u Španiji je prekid trudnoće dozvoljen u prva tri meseca, tako da ona ne spada u takve zemlje.

*ALT

Da li je ta pilula sigurna?

Takozvana "pilula za dan posle" je medikament s aktivnim sastojcima Mifepriston i Misoprostol. Prema smernicama Svetske zdravstvene organizacije o medicinskom sprovođenju prekida trudnoće iz 2018, "trudnoću do dvanaeste nedelje, kombinacijom ta dva aktivna sastojka, može prekinuta i žena samostalno, bez neposrednog lekarskog nadzora".

Na važnost te pilule ukazuje i Mara Klark, koja je osnovala britansku "Mrežu za podršku prilikom abortusa" (Abortion Support Network):

"Te pilule se nalaze i na spisku neophodnih lekova Svetske zdravstvene organizacije". Mreža Mare Klark pomaže ženama iz evropskih zemalja u kojima je prekid trudnoće zabranjen, poput Poljske ili Malte, da odu u zemlje s liberalnijim zakonima.

Ali sad su suočeni s ogromnim problemima: "Ograničenja zbog korone samo su dodatno pojačala paniku kod žena koje su ostale trudne protiv svoje volje", kaže Klarkova za nemački magazin "Špigel". Otkako su počele da se zatvaraju granice, samo iz Malte se udvostručio broj poziva. Mnoge žene su zabrinute da sad uopšte neće dobiti paket u kojem je "pilula za dan posle".

Nemačka – nije oduševljena

I u Nemačkoj se čini da ima sve više žena koje ne žele kod lekara, već bi radije da trudnoću prekinu pilulom kod svoje kuće. Kako navode i sa kanadskog portala, Nemačka se od izbijanja pandemije popela na 17. mesto po broju takvih slučajeva.

Zašto je to tako – o tome Hazal Ataj može samo da nagađa:

"Možda je razlog nedostatak informacija o prekidu trudnoće, možda je to strah da će žena biti obeležena u društvu. Ili su to žene koje nemaju zdravstveno osiguranje ili uopšte nemaju dozvolu boravka", kaže aktivistkinja.

Tačan odgovor ne zna da nam kaže ni Regine Vlasičau iz nemačkog udruženja Pro Familia. Ona pretpostavlja da se tu pre svega radi o ženama koje "žele da ostanu nevidljive za sistem zdravstvene zaštite" – iz bilo kog razloga. Ali i ona poznaje organizaciju Womenonweb samo po dobru: zna da žene iz Nemačke tamo savetuje jedna lekarka iz Holandije u čijim rukama je "mnogo odgovornosti".

Službeni stav Nemačke nije baš pozitivan: u Ministarstvu za porodicu nas uveravaju da nema nikakve saradnje niti dogovora s organizacijom Womenonweb. Portparol Ministarstva upozorava da "u Nemačkoj nije dozvoljena ’kućna upotreba’ tog medikamenta, odnosno on ne sme da se samostalno podigne u apoteci na recept i uzme samo uz pratnju preko interneta ili telefona". Da podsetimo, i u Nemačkoj je prekid trudnoće dozvoljen, naravno uz određene pretpostavke.

Kad ne ide ovako, onda...

Organizaciju Womenonweb je petnaestak godina postojanja naučilo da budu pragmatični: kako bi doprli do žena kojima je potrebna pomoć, ali koje sad ne mogu da dođu do njihovih internet-stranica, potražili su pomoć prijateljske nevladine organizacije Womanonwaves.

To je organizacija koju je još 1999. osnovala holandska lekarka Rebeka Gomperts. O njoj su mediji mnogo pisali nakon što je iznajmljivala brodove i na njima ženama nudila prekid trudnoće dok se brod nalazio u međunarodnim vodama. Na njihovoj internet-stranici su sad i novi linkovi s mnoštvom stranica kojima je pristup zabranjen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare