Zdravlje žene

Koronavirus ponovo zaustavlja komisije i procedure vantelesne oplodnje, evo od kada VIDEO

Usled pogoršanja epidemiološke situacije izazvane virusom SARS-Cov-2 (koronavirus) i povećanja broja zaraženih Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje obratila se Republička stručna komisija za BMPO u vezi sa preporukom sprovođenja postupaka BMPO usled pogoršanja epidemiološke situacije u Srbiji, a na osnovu i dobijenog stručnog mišljenja epidemiologa Instituta Batut.

Petak, 17.07.2020.

10:24

Izvor: Super žena

Koronavirus ponovo zaustavlja komisije i procedure vantelesne oplodnje, evo od kada VIDEO
Foto: depositphotos/photographee.eu

Podeli:

Kako je rečeno u obaveštenju iz RFZO-a koje je već dostavljeno klinikama, do daljnjeg neće dostavljati nove spiskove osiguranih lica za zakazivanje termina za konsultacije za proces VTO sve dok se u Republici Srbiji ne stvore povoljni epidemiološki uslovi za ponovno upućivanje istih na postupak vantelesne oplodnje. Potrebno je da ustanove (klinike za IVF i ostale zdravstvene ustanove) odlože zakazane termine, konsultacije i procese i da obaveste parove o tome.

"Koronavirus i dalje utiče na sve, ne posustaje, utiče i na stvaranje novog života. Mnogi parovi godinama čekaju na VTO procedure, prolaze kroz administraciju, pripremaju se. Mnogi su sada dobili novu šansu promenjenim uslovima a tu šansu su dogo čekali. Psihički je jako teško sve ovo izdržati i pod okolnostima kada nema korone, a kamoli sada. Jasno nam je da je situacija ozbiljna, ali se nadamo da neće dugo trajati i da će parovi moći u najskorijem roku da nastave tamo gde se sada stalo. Ponovo će biti problem starosna granica za žene, ali se nadamo da će se naći rešenje kao što je bilo i nakon završenog vanrednog stanja", izjavila je Sandra Jovanović, predsednica udruženja Šansa za roditeljstvo.

"Očekivali smo ovako nešto. Epidemiološka slika je jako loša i svima je primarni cilj da budemo bezbedni. Zatvaranjem granica sprečeni su i mnogi parovi i pojedinci da odu na proceduru donacije, koja je kod nas još uvek neizvodljiva. Situacija jeste loša, ali pridržavanjem propisanih mera verujemo da ćemo se uskoro vratiti na staro i nastaviti našu borbu za potomstvo", dodala je Jovanović.

Rad komisija u zdravstvenim ustanovama obustavlja se od ponedeljka, 20. jula. Komisija će obavestiti parove o novom terminu, kao i o tome da je komisija otkazana. Odrediće se novi termin kada se za to steknu novi uslovi.

Oni parovi koji su započeli proces – u konsultaciji sa lekarom treba da donesu odluku o nastavku, odnosno prestanku procesa ili eventualnog zamrzavanja embriona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare