Imate problem sa jagodičastom kožom? Ima načina da se izborite sa ovim

Proširene vene, ispucale kapilare, strije i celulit nećete često videti u časopisima i na društvenim mrežama.

Zdravlje žene | Lepota i zdravlje |
Podeli
Ilustracija/Foto: depositphoto/MilanMarkovic
Ilustracija/Foto: depositphoto/MilanMarkovic

Međutim, ako izađete iz kuće i prošetate se gradskim ulicama, primetićete da je malo žena čija je koža besprekorna. Pored mnogih drugih nepravilnosti, na nogama su često vidljive sitne crne tačke. Zbog specifičnog izgleda koji asocira na jagode, ovo stanje nazvano je baš po tom ukusnom voću. Možda izraz jagodičaste noge zvuči simpatično, ali ovaj problem sa kožom može biti prilično neugodan.

Jagodičasta koža

Ovakva koža najčešće je posledica uvećanih folikula dlake ili zapušenih pora. Ako vam je koža svetla, a dlačice tamne, folikuli dlake naziru se ispod kože, što stvara izgled tačkica. Ukoliko su dlačice na vašim nogama svetle, za izgled mogu biti krive zapušene pore. Kada su pore uvećane, višak ulja i prljavština ostaju u njihovoj unutrašnjosti. U dodiru sa vazduhom, dolazi do oksidacije, pa zato izgledaju tamnije i postaju upadljivije

Istačkana koža nogu nekad je i posledica folikulitisa (upala folikula dlake). Do njega dolazi kada se u folikulu dlake dogodi bakterijska ili gljivična infekcija, što dovodi do crvenila ili nastanka sitnih, belih izbočina oko folikula.

Slično tome je i drugo stanje kože, pseudofolikulitis. Crvene bubuljičice oko upaljenih folikula dlake i uraslih dlačica verovatno ste imali bar jednom.

Oni su posledica oštećenja folikula do koga najčešće dolazi tokom brijanja ili depilacije.

Ukoliko je došlo do infekcije, za lečenje će najverovatnije biti potrebna posebna, medicinska kozmetika, pa je neophodno konsultovati se sa dermatologom.

Kako da koža na nogama lepo izgleda?

Poput mladeža i pegica, jagodičaste noge su za mnoge ljude obična fizička karakteristika koja može biti povezana sa genetikom. One ne predstavljaju zdravstveni problem, osim ako ne počnete da čeprkate po koži u pokušaju da se rešite crnih tačkica.

Dermatolozi kažu da je koža na nogama sklona ožiljcima, pa istiskivanje može dovesti do stvaranja fleka i rana koje će biti vidljive mesecima.

Trenje kože, nošenje preuskih helanki i odlaganje tuširanja nakon treninga često dovode do iritacija. Slično je i sa brijanjem. Vruća voda u kombinaciji sa žiletom može oštetiti folikul dlake i učiniti je vidljivijom. Razvoj bakterija sprečićete redovnim menjanjem brijača koji koristite. To će ujedno obezbediti da žilet ne bude tup.

Redovan piling kože i uklanjanje mrtvih ćelija najbolja je preventiva. Pod tim se ne misli na grubo trljanje kože sunđerom (može dodatno pogoršati problem), već na korišćenje nekog nežnog eksfolijanta, piše Lepota i zdravlje.

Hidriranje nakon pilinga je svakako neophodno, kako bi koža bila meka i glatka. Za one koji imaju vidljive folikule dlake, laserski tretman može biti od koristi. Laser uništava koren dlake, zbog čega njen pigment nestaje, a samim tim gubi se i jagodičast izgled kože.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 8 sledeca idi na stranu