Zdravlje žene

Godišnje se dijagnostikuje kod 4.000 žena: Podrška ženama nakon mastektomije

Godišnje se rak dojke dijagnostikuje kod više od 4000 žena u našoj zemlji, dok 1500 izgubi bitku. Otkrivanjem u ranoj fazi, šanse za izlečenje su daleko veće nego u slučajevima kada se otkrije u poodmaklom stadijumu, a uspehu lečenja doprinosi i primena savremenih procedura.

Ponedeljak, 05.10.2020.

09:21

Izvor: Super žena

Godišnje se dijagnostikuje kod 4.000 žena: Podrška ženama nakon mastektomije
Ilustracija/Foto: depositphotos/ OtnaYdur

Podeli:

Ipak, u slučajevima kada je to neizbežno, primenjuje se mastektomija koja podrazumeva hirurško otklanjanje tkiva dojke.

U susret Međunarodnom mesecu borbe protiv raka dojke, koji se obeležava tokom oktobra, kompanija Avon doniraće 3,5 miliona evra koja će biti iskorišćenja za kupovinu vaučera za više od 800 specijalnih ortopedskih grudnjaka namenjenih ženama koje su se suočile sa mastektomijom širom Srbije.

Tu donaciju, uručiće donaciji Fondu B92 u okviru kampanje "Zato što ih volimo".

Mastektomija je bolno i neprijatno iskustvo za svaku ženu, i nijednoj nije lako da se suoči sa tako drastičnom promenom izgleda nakon operacije, ističe hirurg onkolog dr Maja Gulan i objašnjava značaj donacije specijalnih ortopedskih grudnjaka za žene koje su kroz to prošle:

"Grudnjaci i druga protetička pomagala pomažu da se nakon operacije vrati pređašnji izgled kako bi ženska figura izgledala lepo i posle mastektomije, ali i kako bi žena lakše prebrodila čitav proces. Upravo zato je značaj donacije kompanije Avon višestruk, jer će više žena moći da obezbedi sebi grudnjake koji će izuzetno doprineti njihovoj psihološkoj dobrobiti nakon lečenja raka dojke i operacije, što je od presudne važnosti za povratak normalnom životu."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare