Zdravlje žene

Imate svrab po genitalijama: U pitanju je neki od 6 razloga

Svrab genitalnog područja može biti posledica raznih faktora, od poremećaja hormona do polno prenosivih bolesti.

Četvrtak, 05.11.2020.

16:15

Izvor: Super žena

Imate svrab po genitalijama: U pitanju je neki od 6 razloga
Foto: Depositphotos-Slphotography

Podeli:

Saznajte kojih je to šest najčešćih uzroka vaginalnog svraba i kako ga lečiti uz savete ginekologa dr. sc. Jasenke Grujić.

1. Gljivične infekcije

Najčešći su uzrok vaginalnog svraba i posledica su poremećaja kiselosti vagine. Mogu se pojaviti nakon upotrebe antibiotika, hormonalne kontracepcije, zbog stresa ili kada promenite ishranu.

Kod gljivične infekcije pojavljuje se belo-sirasti iscedak i retko se prenosi na muškarca. Preporučuje se pranje blagim sredstvima. Leči se kremom Canesten, dostupnom bez recepta. U toplijim mesecima kada se više znojimo preporučuje se oralna terapija, na primer lek flukonazol, za koji je potreban recept.

Gljivice se mogu lečiti i probioticima poput Lactogyna i Linex Lady, objašnjava zagrebački ginekolog Jasenka Grujić.

2. Polno prenosive bolesti

Bolesti poput stidnih vaši takođe uzrokuju svrab. U tom slučaju potrebno je kupiti u apoteci odgovarajući šampon protiv vaški, obrijati stidne dlake, i problem bi trebalo da bude rešen, savetuje dr Grujić.

3. Sklerozni lišaj

Reč je o hroničnoj upali kože čiji je glavni simptom vulvarna iritacija i bele tačkice na koži. Bolest treba da dijagnostikuje ginekolog i leči propisanim lekom.

4. Ekcem i psorijaza

Ove kožne bolesti mogu da uzrokuju crvenilo, osip i svrab u predelu genitalija, prenosi Dnevnik.hr. Slabiji kortikosteroid poput hidrokortizona i kupke sa zobenom kašom mogu da ublaže neugodnost. Ne osetite li olakšanje za nedelju dana, obratite se lekaru.

5. Hormoni

Kod svake hormonske promene (tokom menstruacije, trudnoće, menopauze ili ako uzimate tablete protiv trudnoće) može se javiti vaginalni svrab. Vaginalna suvoća indikator je da su hormoni ''krivci'' za svrab. Izbegavajte korišćenje uložaka s mirisom, koji mogu da iritiraju genitalije. Ako je svrab učestao, posetite ginekologa.

6. Druge bolesti

Vaginalni svrab može se javiti i kao posledica drugih zdravstvenih problema, kao što je kamenje u žuči ili bubregu. U tom slučaju treba lečiti primarnu bolest kako bi svrab nestao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.