Zdravlje žene

Jelena iz Kragujevca: Pre 9 godina pukla mi je materica, ali ima nade da opet rodim dete VIDEO

Kragujevčanka Jelena Stojanović nakon teškog porođaja pre devet godina ostala je bez reproduktivnih organa, ali i bez ćerke koja je rođena sa brojnim zdravstvenim problemima.

Četvrtak, 12.11.2020.

16:28

Izvor: Super žena

Jelena iz Kragujevca: Pre 9 godina pukla mi je materica, ali ima nade da opet rodim dete VIDEO
Foto: Printskrin/Prva TV

Podeli:

Od tada traje borba Jelene i njenog supruga Nenada da se ponovo ostvare u ulozi roditelja. Zahvaljujući savremenoj medicini pojavila se mogućnost transplatacije materice, ali najveći problem su donori, kojih nema.

Jelena je na porođaju ostala bez materice, a šest godina kasnije i bez svoje ćerke Anđelije, koja je rođena sa cerebralnom paralizom.

"Lošom procenom i zakasnelim reakcijama lekara došlo je do pucanja materice, onda se završilo carskim rezom. Materica i reproduktivni organi su izvađeni, a dete je preživelo sa brojnim posledicama i šest godina nakon porođaja devojčica je umrla. Tome je prethodila jedna višegodišnja borba, naše zalaganje da dete bude bolje, međutim završilo se tragično", priča Jelena za "150 minuta".

Ipak, Jelena i njen suprug Nenad i pored svega što ih je snašlo, voleli bi da se još jednom ostvare u ulozi roditelja. Ali da bi se to ostvarilo potreban je donor, kako bi Jeleni bila urađena transplatacija materice.

"Mi smo pre tri godine stupili u kontakt sa doktorom Milanom Milenkovićem. Čuli smo za njega i to što radi i u svetu i kod nas i tog trenutka u nama se rodila želja da pokušamo i to", dodaje ona.

Stojanovići su velika podrška jedno drugom. Zajedno idu kroz ovu borbu i ne odustaju. Sada ostaje samo da čekaju da se javi žena koja bi želela da donira matericu i time im pomogne da se još jednom ostvare u ulozi roditelja.

"Ja se nadam da će neko da se javi i da će da mu bude satisfakcija to što je nekog učinio srećnim, da je neko dobio potomstvo, a to je za svakog čoveka, mislim, vrhunac sreće".

Da li ste znali da se jedna od 5.000 žena rodi bez materice, a da prema pretpostavkama u Evropi ima oko 200.000 kandidatkinja za transplantaciju tog organa?

Doktor Milan Milenković je učestvovao u prvoj operaciji presađivanja materice kod jednojajčanih bliznakinja, a danas sa njim razgovaramo tome koliko žena čeka na ovakvu intervenciju u Srbiji i ko sve može da bude donor.

Evo šta o svemu tome kaže doktor Milan Milenković, specijalista ginekologije:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.