Zdravlje žene

Dr Babić za B92.net: "Smanjite rizik u trudnoći preventivnim merama"

Proširene vene nogu predstavljaju jedno od najčešćih oboljenja, pogotovo kod žena. Pored ženskog pola, genetika ima značajniju ulogu u pojavi proširenih vena. Postoji više razloga koji dovode do nastanka proširenih vena u trudnoći kao što su hormonski disbalans i pritisak materice na vene male karlice sa posledičnim povećanjem pritiska u venama nogu, poručuje u autorskom tekstu za B92.net. ass dr sci med dr Srđan Babić, vaskularni hirurg.

Sreda, 18.11.2020.

09:21

Izvor: Super žena

Dr Babić za B92.net:
Foto: Dr Srðan Babiæ/Privatna arhiva

Podeli:

On navodi da se sa posledičnim oštećenjem vena povećava rizik za nastanak tromboze i venskog tromboembolizma. Ovome, kako dodaje, doprinosi smanjeno kretanje tokom trudnoće, blizanačka trudnoća i povećenje telesne težine.

"Jedan od značajnih biomarkera tromboze je D-dimer. D-dimer nastaje kao posledica razgradnje fibrina - oslobađaju se sastojci ugruška koji se nazivaju D-dimeri. U trudnoći povišene vrednosti D-dimera mogu biti normalne, ali isto tako mogu ukazivati na dva ozbiljna medicinska stanja: trombozu u površnom ili dubokom venskom sistemu. Tromboza u površnom venskom sistemu se najčešće manifestuje sa bolom i crvenilom u predelu trombozirane vene, nekad uz povišenu telesnu temperaturu. Sa druge strane tromboza u dubokom venskom sistemu se manifestuje naglim otokom noge, bolom, bledom ili crvenom zategnutom kožom. I jedna i druga tromboza mogu da dovedu do komplikacija koje se manifestuju bolom u grudima, nedostatkom vazduha i iskašljavanjem krvi što predstavlja plućnu emboliju", objašnjava dr Babić.

Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničkog pregleda vaskularnog hirurga, Collor duplex scan-om površnog i dubokog venskog sistema i laboratorijskim analizama koje ukazuju na povišene vrednosti D-dimera. I površna i duboka venska tromboza se leče heparinima male molekulske mase čije je davanje u trudnoći bezbedno po bebu, dodaje naš sagovornik.

Sad se dolazi do pitanja kada treba regovati u slučaju povišenih vrednosti D-dimera koji se rutinski radi u trudnoći?

"U prvom trimestru D-dimer se povećava se za oko 1,5 puta u poređenju sa osnovnim nivoom pre nego što žena zatrudni. U drugom tromesečju nivo D-dimera raste 2 puta dok se u trećem trimestru vrednosti D-dimera se utrostručuju.

Ultrazvučni pregled venskog sistema treba ukoliko trudnica ima neki od pomenutih simptoma površne ili tromboze dubokih vena, povišen D-dimer kao i ukoliko ima faktore rizika kao što su: prethodne epizode tromboze ili familijarnu predispoziciju, ukoliko je starija od 35god, ima BMI veći od 30, blizanačku trudnoću, lečenje plodnosti, dugo mirovanje ili varikozno izmenjene vene.

*ALT

Ne postoji način da se spreči nastanak tromboze u trudnoći sa tim da se rizik značajno može smanjiti preventivnim merama:

– Izbegavanje dugog sedenja i stajanja. Kad imate priliku, podignite noge.

– Ne nositi visoke štikle. Ravna obuća omogućuje bolje funkcionisanje mišića koji deluju kao pumpa i vraćaju krv.

– Savetuje se redovna i umerena fizička aktivnost

– Nošenje hulahopki za trudnice koje je potrebno oblačiti ujutru pre ustajanja iz kreveta sa podignutim nogama

– Spavanje na levoj strani zbog smanjenja pritiska na venski sistem.

– Uzimanje dovoljno tečnosti, naročito tokom leta, uz izbegavanje sunčanja.

– Izbegavajte sedenje sa prekrštenim nogama

– Ne nositi teške stvari

Takođe je od ekstremne važnosti da se vene operišu pre planiranja trudnoće i na taj način se smanjuju rizici i komplikacije. Ukoliko postoje varikozne vene u drugom stanju obavezno naglasiti ginekologu koji ce vas upututi na pregled vaskularnog hirurga u cilju bezbedne trudnoće i porođaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare