Zdravlje žene

Misija "Preživeti PMS": 5 osnovnih saveta

Simptomi PMS-a se obično javljaju tokom lutealne faze menstrualnog ciklusa, vremena između kada telo oslobađa jajašce (ovulira) i kada započinje menstruacija.

Petak, 04.12.2020.

17:12

Izvor: 24sata.hr

Misija
Ilustracija: Deposit photos/gpointstudio

Podeli:

Procenjuje se da svaki mesec 75 odsto žena s matericom ima predmenstrualni sindrom (poznatiji kao "PMS"): kombinacija simptoma koji se pojavljuju otprilike nedelju ili dve pre menstruacije.

Zavisno od toga kako se PMS manifestuje različite žene različito se osećaju i ponašaju za vreme PMS-a. Takođe, za PMS postoji naziv i 'menstrualni grip'.

"Verujem da većina ljudi misli na PMS kad kažu 'menstrualni grip'", kaže dr Klara Paik sa ginekologije na Univerzitetu Kaliornija-Dejvis.

Simptomi PMS-a se obično javljaju tokom lutealne faze menstrualnog ciklusa, vremena između kada telo oslobađa jajašce (ovulira) i kada započinje menstruacija.

"Simptomi PMS-a mogu uključivati ​​umor, osećaj vrućine, bolove u mišićima, mučninu, zatvor, proliv, grčeve, glavobolje, promene apetita, žudnju za hranom, osetljive grudi, poremećaje spavanja, promene raspoloženja, razdražljivost ili povećanje simptoma depresije ili teskobe", rekla je dr Paik.

Iako istraživači još ne znaju tačan uzrok PMS-a, mnogi veruju da pomaci u visini hormona diktiraju kako ćete se osećati i psihički i fizički tokom te lutealne faze. Zbog toga će žene PMS doživeti drugačije, dok ga neke nikada neće ni osetiti.

Simptomi PMS-a kod većine prestaju kada počne ciklus. Do tada, one žene koje osećaju nelagodu ili bilo kakve druge neugodne simptome za vreme PMS-a treba da malo više vremena posvetiti samo sebi.

Ovi su saveti što možete učiniti i jesti za što ugodniji PMS-a, prema dr Paik i nutricionistkinji Trejsi Lokvud Bekerman.

1. Topla i hladna terapija

Dr Paik kaže da vrućina može pomoći vašem celom telu (bolnim mišićima, materici i svemu ostalom), tako da pripremite sebi jednu vruću kupku. Ako imate osetljivost grudi, ona preporučuje upotrebu smrznutog graška ili vreće s ledom. Samo pripazite da led zamotate u krpu i ostavite na koži ne duže od 30 minuta.

2. Spavanje

Nekima PMS i problemi sa spavanjem idu ruku pod ruku. Zbog toga dr Paik kaže da vam tokom lutealne faze stvarno treba san. Lezite u krevet, provedite dovoljno vremena odmarajući i pobrinite se da je vaša spavaća soba mračna i prohladna za optimalan san.

*ALT

3. Jedite hranu bogatu magnezijumom i vlaknima

"Uravnotežena ishrana može pomoći uravnoteženju hormona, ublažiti bol, regulisati vaš ciklus i još mnogo toga. Tokom poslednjih sedam do 10 dana ciklusa, pre mesečnog ciklusa, unesite magnezijum. Pomoći će u borbi protiv umora, a pomoći će i kod bolova povezanim s grčevima", objasnila je dr Paik.

Magnezijum se prirodno nalazi u hrani poput spanaća, semenki bundeve, pa čak i tamne čokolade.

Takođe, konzumirajte hranu bogatu vlaknima za zatvor i nadutost. Jedite puno bobičastog voća i celovitih žitarica, dodala je Bekerman.

4. Pijte vodu

"Ako ne popijete dovoljno vode da hrana bogata vlaknima prođe kroz creva, možda ćete osetiti još više nadutosti i grčeva. Stoga održavajte svoje telo i pijte dovoljno vode", kaže Becerman.

5. Zaštitite svoj um od stresa

U doba PMS-a, dr Paik kaže da ćete poželjti učiniti mnogo više kako biste bili sigurni da ne nakupljate dodatne stresove na poslu ili u privatnom životu. Umesto toga, pobrinite se da se bavite nekim aktivnostima koje vas opuštaju i koje su dobre za vaše mentalno zdravlje. To može biti meditacija, joga, pričanje s prijateljem, trčanje, kuvanje ili nešto treće, prenosi Well and Good.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.