Zdravlje žene

Dr Nenad Marković: "Redovnom kontrolom sprečava se nastanak raka grlića materice" VIDEO

Ginekolog dr Nenad Marković u Evropskoj nedelji prevencije raka grlića materice ističe da je bitno da žene od 25. do 64. godine redovno dolaze na ginekološke kontrole.

Četvrtak, 21.01.2021.

11:10

Izvor: B92, TV Prva

Dr Nenad Marković:
Foto: Printscreen TV Prva

Podeli:

"Rak grlića materice je u Srbiji drugi po učestalosti i veliki je problem, kako zdravstveni tako i socijalno-ekonomski. Svim ženama moramo da preporučimo da redovno dolaze na skrininge", rekao je dr Marković za televiziju Prva.

Naglasio je da žene do 64. godine treba bar jedanput godišnje da odlaze na kontrole, a ako su dobri rezultati, jednom u dve godine, dok bi žene starije od 65 trebalo da se kontrolišu na svake tri godine. Žene koje redovno dolaze na kontrole mogu da spreče nastanak bolesti.

Takođe naglašava da u početnom stadijumu raka grlića materice praktično nema simptima, a da neodređeni bol u karlici, intermenstualno krvarenje, krvarenje prilikom odnosa, neuobičajen iscedak neprijatnog mirisa pokazuje da je bolest već počela da se razvija.

Dodao je da je, ako se otkrije u ranoj fazi, rak grlića skoro 100 posto izlečiv.

"Što više odmiče faza bolesti, izlečenje je teže, a prognoza nepovoljnija", zaključio je dr Marković.

Detaljnije o tome šta je o raku grlića materice govorio dr Marković pogledajte u video-prilogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare