Depresija, promene raspoloženja, a imate 40+? Možda počinje menopauza

Menopauza najčešće počinje između 48. i 50. godine života, ali određeni broj žena u menoupauzu ulazi već oko 42 godine, neke i pre četrdesete.

Zdravlje žene | Super žena |
Podeli
Foto: EPA/EFE/MARTIN DIVISEK
Foto: EPA/EFE/MARTIN DIVISEK

Kada će kod žene nastupiti menopauza zavisi od genetike, načina života, nivoa stresa. Najupečatljiviji simptomi koji nagoveštavaju početak menopauze su talasi vrućine, crvenilo i znojenje. Ovaj period praćen je često depresijom, nesanicom, promenama raspoloženja, povećanjem telesne mase.

Žene ne ulaze direktno u menopauzu. Pre ovog razdoblja javlja se perimenopauza, koja obuhvata nekoliko godina pre poslednjeg menstrualnog ciklusa. U ovom "pripremnom" periodu događaju se mnoge promene u organizmu žene - hormoni ne rade uobičajeno, ciklusi su neredovni, a s obzirom na to da nema dovoljno estrogena, javljaju se i druge promene u metabolizmu, na koži, kao i u raspoloženju.

Danas se primenjuju hormonalne terapije koje ženama mogu omogućiti da ne uđu prerano u menopauzu ako se jave na vreme, posle prvih simptoma, ginekologu.

Ono što takođe može olakšati ovaj period, i perimenopauze i menopauze, jesu određene promene u svakodnevnom životu i ishrani.

Preporučuje se promena u načinu ishrane - manji i češći obroci, soja i sojino mleko, semenke lana, integralne žitarice, maslinovo ulje, riba.

Od lekovitih biljaka, glog deluje kao sedativ, ublažava kardiovaskularne poremećaje dok dve do tri šoljice čaja od žalfije dnevno mogu pomoći u smirivanju napada vrućine.

U apotekama se mogu naći i brojni preparati i dodaci prehrani u obliku kapsula ili uljanih kapi, koji pomažu uklanjanju neugodnih problema, tretiraju nervni sistem, razdražljivost i napade vrućine, poput "femisan B" biljnih kapi, "refemin kapsula", "femax G" kapsule, "femipause" kapsula, "oestrofact" kapsula, "Natural Wealth ulje noćurka Forte 1300 mg" itd. Cene se kreću od 700 dinara sve do 3600 dinara, te se dobro konsultujte sa izabranim lekarom ili farmaceutom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 6 sledeca idi na stranu