Zdravlje žene

Najbolje prolećne namirnice: Savršene za jačanje imuniteta

Proleće se već nazire, svi se nadamo boljim danima, a nutricionisti preporučuju određene namirnice kada je reč o zdravlju, jačanju imuniteta i mršavljenju.

Petak, 05.03.2021.

10:05

Izvor: Super žena

Najbolje prolećne namirnice: Savršene za jačanje imuniteta
Foto: Shutterstock/KatyaPulina

Podeli:

Proleće se oseća u vazduhu, a sada je vreme da ga stavimo i na tanjire.

1. Jagode

Jagode imaju oko 50 kalorija po šolji i tonu hranljivih sastojaka, kaže nutricionistkinja Trista K. Best.

Ukoliko u telo ne unosite dovoljno vlakana, može da dođe do zatvora i upale creva, što zahvata skoro 50% starijih od 60 godina.

"Sa nutritivnog stanovišta jagode su jedinstvene po tome što nude dva grama topivih i netopivih vlakana, idealnih za zdravlje creva i gubitak težine", dodala je.

2. Kupus

"Kupus je sjajno da se jede sirov jer se tako održava puno vitamina C. Kad se kupus kuva, on gubi vitamin C. Kupus je bogat vlaknima, što omogućava veću sitost između obroka, a time i gubitak kilograma. Jedite ga sirovog ili u kiselom kupusu ili u salati", savetuje nutricionistkinja Kajli Ivanir.

Vitamin C je potreban telu kako bi proizvodilo kolagen, koji poboljšava elastičnost i otpornost kože. S obzirom na to da se proizvodnja kolagena starenjem smanjuje, hrana bogata vitaminom C je nužna kako bi koža ostala mladolika i zdrava.

3. Špargla

Špargla je poznata kao odličan izvor folne kiseline, iz grupe vitamina B, neophodnog za pravilnu deobu ćelija i sintezu DNK neophodnog za zdravlje kardiovaskularnog sistema. Špargla je takođe izvor korisnih fitonutrijenata za zdravlje, kao što su beta-karoten, lutein i zeaksantin, koji mogu da deluju kao moćni antioksidanti i da zaštite ćelije od oksidativnog oštećenja izazvanog delovanjem slobodnih radikala.

"Špargla ima malo kalorija, ali puno hranljivih sastojaka i vode. Jedna šolja kuvanih špargli ima 43 kalorije", kaže Alison Greg, savetnica za ishranu.

"Špargle sadrže puno probiotika koji deluju kao đubrivo za dobre bakterije u našim crevima", dodaje Ivanir. Istraživanja pokazuju da špargle mogu da smanje i povišeni krvni pritisak.

Špargle su takođe dobar izvor prehrambenih vlakana koja podstiču rad probavnog sistema i mogu da pomognu u zaštiti od raka debelog creva.

Njihova sezona je kratka, zato na proleće treba da se jedu što više.

*ALT

4. Kelj

Kelj je jedna od najzdravijih namirnica na svetu.

"Kelj sadrži razne vitamine, minerale i biljna jedinjenja koja ga u osnovi čine izvorom mladosti i gubitka kilograma. Kelj ima vrlo malo kalorija po kilogramu, što ga čini idealnom bazom za bilo koju salatu ili smuti jer će dodati težinu bez viška kalorija", objašnjava Trista.

Kelj je odličan izvor vitamina C, veoma dobar izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, K i B6, magnezijuma, kalijuma i mangana i dobar izvor tiamina, kalcijuma, fosfora i bakra.

Zbog izuzetno malog broja kalorija i obilja hranljivih sastojaka, jedan je od najzdravijih namirnica koja je pogodna i za bilo koju vrstu dijete.

5. Grejpfrut

"Ne možete da pogrešite sa voćem, posebno sa agrumima koji su bogati hranjivim sastojcima kao što je grejp. Konzumacija grejpa povezana je sa većim unosom vitamina C, magnezijuma, kalijuma, dijetetskih vlakana i poboljšanim kvalitetom ishrane", kaže Jorg Vijnen, nutricionista.

Grejp je izuzetno bogat hranljivim sastojcima i ima malo kalorija, što ga čini vrlo poželjnim u svakodnevnoj ishrani. Zbog toga je popularan i za mršavljenje i često se koristi u tretmanima mršavljenja. Studije su pokazale da limonoid, supstanca sadržana u grejpu, može da spreči stvaranje tumora, da pomogne u borbi protiv raka kože, pluća, dojke, usta, debelog creva i želuca.

6. Brokoli

Brokoli pruža potrebnu energiju i vitalnost, a takođe pomaže u gubitku kilograma. Štiti od raka, reguliše krvni pritisak, jača imunitet i dobar je za trudnice. Sadrži velike količine vitamina C i beta-karotena.

"Brokoli sadrži sulforafan koji štiti hrskavicu i flavonoid kempferol koji ima protivupalna svojstva", dodaje Ivanir.

7. Rukola

"Rukola je lisnato zeleno povrće puno vitamina i vlakana. Jedna šolja rikole ima samo pet kalorija", kaže Alison.

Predlog za obrok sa rukolom je da je koristite sa paradajzom, krastavcima i avokadom. Pospite malo semena suncokreta. Koristite rukolu i na pici, jer će biti odlično.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare