Zdravlje žene

Zašto je mlada žena umrla posle prekida trudnoće? VIDEO

Dr Ana Jovanović, načelnica Dnevne bolnice iz GAK Narodni Front govorila je danas u "Jutru" o svim komplikacijama koje mogu da nastanu posle prekida trudnoće

Subota, 06.03.2021.

14:30

Izvor: TV Prva, Super žena

Zašto je mlada žena umrla posle prekida trudnoće? VIDEO
Foto: Printskrin/TV Prva

Podeli:

Mlada majka, Dušica Trajković (33), koja je već imala trogodišnjeg sina, preminula je samo dva sata nakon abortusa koji je obavljen u jednoj privatnoj ordinaciji u Leskovcu. Šta se dogodilo? Zašto Dušica nije preživela prekid trudnoće koji je obavljen iz zdravstvenih razloga? Kakve sve komplikacije mogu da nastanu posle prekida trudnoće? Koje analize moraju prethodno da se urade?

- Ovo je tragičan događaj koji nas je pogodio sve, kako kao ljude tako i kao lekare. Ali, moram da naglasim, nažalost, da je ovo moguće da se desi posle svake hirurške intervencije, u koju spada i prekid trudnoće. Da li ih je moguće izbeći? Naša je dužnost da unapred uradimo sve što možemo kao lekari da bismo izbegli tromboembolijska dešavanja posle ginekoloških operacija. Da li možemo garantovati da se ona neće desiti? To ne možemo nikako i na žalost postoji mali procenat pacijenata koji mogu imati tromboembolijska dešavanja posle ginekoloških operacija - rekla je dr Ana Jovanović, načelnica Dnevne bolnice iz GAK Narodni Front danas u "Jutru".

Prema prvim informacijama, Dušica Trajković najverovatnije je preminula jer se pokrenuo tromb. A, kako je objasnila dr Jovanović, tromboembolijska dešavanja najteže su neželjene posledice posle ginekoloških operacija, dok se češće, kao komplikacije, mogu javiti obilna krvarenja tokom operacija, povrede materice.

- Imam lični osećaj da mi u Srbiji abortusu pristupamo kao običnoj, rutinskoj intervenciji. Ona jeste rutinska, jer se, na žalost, obavlja svaki dan. Ali, to nije intervencija, to je operacija. Žene dolaze na abortus na lični zahtev, do 10. nedelje trudnoće, i od njih se ne zahteva da rade prethodne analize - navela je dr Jovanović.

Suprug tragično preminule Dušice Trajković izjavio je prethodnih dana da njoj nisu rađene prethodne anallize iako je imala neke zdravstvene komplikacije.

- Ograđujem se jer nemam nikakve konkretne informacije o ovom slučaju. Ministartstvo zdravlja je pokrenulo redovnu proceduru, to mora da se uradi i svi ćemo saznati šta se desilo. Ali, ako je pacijentkinja navela neki rizik od komplikacija, rade se analize. Najveći broj abortusa obavlja se ovako: žena dođe, pogleda se ultrazvuk, i bez ijedne prethodne analize pristupi se prekidu trudnoće - rekla je dr Jovanović apelujući na sve žene koje planiraju prekid trudnoće da budu svesne i da svaka trudnoća bude završena rađanjem, a kada je neophodan prekid trudnoće, budu obavljeni svi pripremni pregledi i jasno naglašen zdravstveni problem koji već postoji.

Pogledajte ceo razgovor u videu koji je u prilogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.