Zdravlje žene

Žene češće pate od proširenih vena

Prema podacima Svetske zdravstvene organiyacije, oko 30 odsto populacije pati od bolesti proširenih vena, od čega žene četiri puta češće od muškaraca.

Sreda, 17.03.2021.

16:48

Izvor: TV Prva

Žene češće pate od proširenih vena
Foto: Prva/B92

Podeli:

Uzroci bolesti proširenih vena jesu prekomerna telesna težina, dugotrajno sedenje ili stajanje, hormonske promene, nedostatak fizičke aktivnosti, ali i trudnoća.

"Postoji više razloga zbog čega se bolest poširenih vena javlja kod žena i zašto je trudnoća okidač. Postoji genetski kod za pojavu proširenih vena. Tokom trudnoće dolazi do hormonskih promena u telu majke, slabi zid venskih krvnih sudova, dolazi do zadržavanje vode, povećan je pritisak u karlici. Trudnice bi trebalo da se obrate da bi im se radila prevencija tromboze i upala vena - objasnio je vaskularni hirurg Dario Jocić gostujući u 150 minuta TV Prva.

Proširene vene treba lečiti na pravi način i operisati, objasnio je dr Jocić. To se ne radi tokom trudnoće te je savet svim mladim ženama koje imaju proširene vene da se ili pre trudnoće operišu, pa planiraju trudnoću ili da ako im se bolest javi tokom trudnoće, operišu posle. Tokom trudnoće ništa se ne radi sa proširenim venama, osim prevencije lekovima.

Dr Jocić je rekao i da ne treba čekati, da problem proširenih vena treba lečiti što pre i istakao da je najveći problem to što žene i muškarci odlažu odlazak lekaru, te je bolest proširenih vena nedovoljno lečena bolest.

Poslušajte detaljnije savete vaskularnog hirurga u prilogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare