Zdravlje žene

Oralna higijena tokom korone VIDEO

Opšte je poznato da nije dobro jesti mnogo slatkiša i piti sokove, međutim retko se govori o tome kako meso, mleko ili recimo povrće utiče na naše zube i desni.

Četvrtak, 08.04.2021.

14:08

Izvor: Super žena

Oralna higijena tokom korone VIDEO
Foto: Printskrin/TV Prva

Podeli:

Previše slatkiša utiče na pojavu karijesa, ali i drugih oboljenja zuba i desni, ali jedan gutljaj vode bitno menja PH vrednost u ustima i pomaže u sprečavanju oboljenja.

"Obojeni napici boje zube i omogućavaju stvaranje naslaga, baš kao i cigarete, odnosno duvanski dim, sve je štetno", rekao je stomatolog, dr Nikola Bakiš.

"Banana je puna kalijuma, kao i sve presne i sveže stvari, doprinose očuvanju tkiva. Pre svega žvakanje, što se više žvače zdrava hrana, to se više pomaže očuvanju", dodao je dr Nikola Bakiš i rekao da je žvakanje korisno za kompletan organizam.

Tokom pandemije korona virusa, stomatološke ordinacije bile su etiketirane kao crvena zona prenosa virusa. Digitalizacija stomatologije je sada u najvećem jeku.

"Interoralnim skeniranjem vilice smanjili smo vreme boravka kod stomatologa i broj poseta. Postali smo efikasniji i precizniji. Za jedan minut, skeniramo celu vilicu", istakao je stomatolog.

Ljudi su tokom pandemije korona virusa zapostavili redovne posete stomatologu.

"Smetnuli su sa uma značaj održavanja oralne higijene u sprečavanju širenja virusa. Nošenje maske daje privid da održavanje higijene nije bitno, ali itekako jeste", rekao je dr Bakiš koji je istekao da parodontopatija utiče na širenje virusa.

Koje je savete dao dr Bakiš i koji je najefikasniji način korekcije položaja zuba, pogledajte u video prilogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare