Zdravlje žene

Gotovo svaka deseta žena u svetu doživi pobačaj

Svaka sedma trudnoća završi spontanim pobačajem, a 11 posto žena najmanje je jednom u životu iskusilo neuspešnu trudnoću.

Ponedeljak, 03.05.2021.

09:20

Izvor: index.hr

Gotovo svaka deseta žena u svetu doživi pobačaj
Foto: Profimedia

Podeli:

U svetu se svake godine dogodi 23 miliona pobačaja, objavila je grupa međunarodnih stručnjaka u stručnom časopisu "Lancet". Istakli su da je ukupan broj verovatno "znatno veći" jer se mnogi pobačaji ne prijavljuju.

Dva posto žena, odnosno svaka pedeseta, imalo je dva spontana pobačaja, a manje od jedan posto tri ili više.

Nivo brige za žene koje iskuse pobačaj jako varira od zemlje do zemlje, pokazali su podaci prikupljeni širom sveta.

"Potreban nam je nov sistem koji će garantovati da te žene dobiju fizičku i mentalnu negu kakva im je potrebna", upozorili su.

Pobačaj prate i brojne zablude. Mnoge žene misle da se on događa jako retko ili da ga može podstaći podizanje teškog tereta ili prethodna upotreba kontracepcijskih sredstava. Mnoge veruju i da nema metode koja bi ga sprečila, posebno kod visokorizičnih trudnoća.

Takve zablude mogu biti štetne jer ženama mogu nametnuti osećaj krivice i obeshrabriti ih u traženju pomoći i podrške.

Spontani pobačaji mogu rezultirati izolacijom jer brojne žene o tomu neće da govore članovima porodice i bliskim prijateljima, pa čak ni partnerima.

Razlozi za spontani pobačaj mogu biti mnogi, a među njima su i godine trudnice i oca, starijih od 40 godina. Ostali rizični faktori su gojaznost ili preterana mršavost, pušenje, alkohol, stalan stres, rad u noćnim smenama i stalna izloženost pesticidima i zagađenom vazduhu.

Posledice po zdravlje mogu biti teške, posebno kod žena koje pobačaj dožive drugi put ili više puta.

"Ponovljeni pobačaji razorno deluju na osećanja većine žena, no o posledicama na mentalno zdravlje vodi se malo računa", kazao je jedan od autora studije Ari Kumarasami sa Univerziteta Birmingem.

Ukazuje i na tesnu povezanost s teskobom i depresijom, a kod 20 odsto žena, devet meseci nakon pobačaja, može se razviti PTSP.

Autori studije navode da su većinu podataka dobili iz bogatijih zemlja, no ističu da "tišina koja prati pobačaj" postoji svuda u svetu.

Preporučuju da nacionalne zdravstvene službe osnaže brigu o pobačaju, unaprede istraživanja o prevenciji i identifikuju visokorizičnu grupu žena.

"Predugo se ovaj problem minimalizuje", piše Lancet u pratećem uredničkom komentaru. "Izostanak medicinskog napretka u ovom medicinskom pitanju trebalo bi da bude šokantan no umesto toga - ćutke se prihvata".

"Vremenu kad se ženama govori da samo pokušaju opet došao je kraj", zaključuje Lancet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare