Koje mleko usporava, a koje ubrzava starenje

Da li konzumirate mleko sa većim ili manjim procentom masti?

Zdravlje žene | Super žena |
Podeli
Foto: shutterstock/Dean Drobot
Foto: shutterstock/Dean Drobot

Mnogi su stekli utisak da se dosta promenilo mišljenje o konzumaciji mleka - nekada je važilo pravilo da bez mleka ne može da prođe dan, dok se danas ovaj stav se drastično promenio.

Nutricionista Dženi Čampion smatra da kravlje mleko sa većim procentom masti pripada grupi uravnotežene hrane, ugljenih hidrata, masti i proteina, ali svakako da i sa ovom namirnicom trebalo bi biti oprezan:

"Za zdravu osobu, preporučnjivo je da ponekad popije čašu mleka, ali nikako da pije dve ili više čaše dnevno. I u ovoj namirnici treba biti umeren", kaže Čampion.

Pojava akni, bubuljica, kao i ubrzano starenje kože može da jednim delom bude uzrokovano čestim pijenjem mleka.

O tome govore studije koje su urađene na Brigham Young univerzitetu pod vođstvom profesora Larija Takera, a u kojima je učestvovalo oko 5.800 američkih građana, ukazale su na zabrinjavajuće podatke. Naime, rezulatati studije koja se sprovodila godinama otkrili su da konzumiranje mleka ima značajan uticaj na naš organizam - od pojave akni, preko procesa starenja, pa sve do pojave kancera.

Punomasno mleko ubrzava starenje i može da utiče na pojavu kancera u organizmu, rezultati su studija koje je ovo istraživanje sprovelo. Ipak, profesor je upozorio da to ne znači da bi trebalo da prestanete sa konzumacijom mleka, već da se opredelite za ono sa manjim procentom masnoća.

"Iznenađujuće koliko je značajana i velika razlika po organizma ukoliko se koristi mleko sa manje masnoća i ono sa više masti", obrazložio je profesor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 5 sledeca idi na stranu