Zdravlje žene

Ona ima 16 godina, ali i progeriju: Tinejdžerka za godinu dana ostarila 30 godina FOTO

Raizel Grejs Kalago (16), lepa je tinejdžerka sa Filipina. Međutim, prošle godine počela je da preko noći dobija bore, a za samo godinu dana "ostarila je" nekoliko decenija. I dalje ide u srednju školu, ali kada se pojavi na ulici, svi misle da je u pedesetim godinama.

Četvrtak, 24.06.2021.

11:33

Izvor: Super žena

Ona ima 16 godina, ali i progeriju: Tinejdžerka za godinu dana ostarila 30 godina FOTO
Foto: Profimedia

Podeli:

"Promene su počele da se dešavaju prvo u vidu osipa ispod vrata i lica. Bolelo me je na dodir. Onda, kada bi se osip povukao, ostale bi bore. Obilazili smo sve moguće lekare ali niko nije imao pojma šta mi se dešava", kaže Raizel.

Konačno su u jednom trenutku došli do stručnjaka koji je otkrio da je u pitanju ekstremno redak poremećaj po imenu progerija ili Hačinson-Gilford sindrom.

*ALT

"I dalje sam mlada, a izgledam kao starica i sa tim moram da se pomirim. Ljudi često misle da sam starija od svoje majke, ona je izrazito mladolika", kaže Raizel.

"Pošto se sve dešavalo u vreme pandemije, nosila sam masku pa mi je bilo malo lakše. Ne mogu da se pomirim sa svojim stanjem, stid me je da izlazim i zato i dalje nosim masku i ne planiram da je skinem. I komšiluk me pita šta mi se desilo, a ja prosto ne mogu više da odgovaram na ta pitanja. Samopouzdanje mi se potpuno srozalo i plašim se da nikad neću moći da izgledam kako sam izgledala", očajna je ova tinejdžerka.

Trenutno na celom svetu ima oko 200 dijagnostikovanih slučajeva progerije.

"Za tu bolest i dalje nema leka, tek se istražuje", kaže dr Džejms Jang, koji joj je i identifikovao bolest.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare