Zdravlje žene

Dostupnost inovativne terapije i prevencija od ključnog značaja u borbi protiv karcinoma dojke

V.d. direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, prof. dr. Sanja Radojević Škodrić sastala se sa Vesnom Bondžić, predsednicom Udruženja Ženski centar „Milica“ sa kojima je razgovarala o dostupnosti inovativne terapije za karcinom dojke.

Petak, 02.07.2021.

12:09

Izvor: Super žena

Dostupnost inovativne terapije i prevencija od ključnog značaja u borbi protiv karcinoma dojke
Foto: Profimedia

Podeli:

Predstavnica udruženja pohvalila je dosadašnje aktivnosti RFZO u obezbeđivanju najsavremenije inovativne terapije ali je istakla važnost na dve inicijative koje je ovo Udruženje podnelo za uvođenje inovativnih terapije za lečenje ranog i metastatskog karcinom dojke na Listu lekova RFZO.

Obe strane su istakle da je izuzetnog značaja raditi na prevenciji i ranoj dijagnostici ove bolesti i pored dostupnosti najsavremenije inovativne terapije ali su se složili da je pandemija u mnogome otežala sprovođenje preventivnih pregleda. Otkrivanjem karcinoma dojke u ranom stadijumu kao i lečenje najsavremenijom terapijom dovodi do bolje prognoze bolesti i smanjenje stope mortaliteta.

Na sastanku je istaknut i značaj redovne i otvorene komunikacije RFZO sa predstavnicima Udruženja Ženski centar „Milica“, zahvaljujući kojoj se obe strane upoznaju sa problemima sa kojima se suočavaju pacijentkinje obolele od karcinoma dojke i mogućnostima prevazilaženja istih. Predsednica Udruženja Ženski centar „Milica“ je okarakterisala sastanak kao veliki iskorak u zajedničkim naporima ka poboljšanju kvaliteta lečenja i života pacijentkinja sa rakom dojke.

Takođe, pružena je puna podrška aktivnostima koje RFZO sprovodi kako bi se pacijentima omogućila najefikasnija terapija. Prof dr Radojević Škodrić istakla je da je u postupku priprema nove Liste lekova koja će sadržati nove inovativne lekove kao i da se razmatraju prioritetni lekovi u skladu sa mišljenjima struke i finansijskim sredstvima, kao i da se novi lekovi za lečenje karcinoma dojke razmatraju kao jedan od prioriteta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare