Zdravlje žene

Pet namirnica koje drže hormone pod kontrolom

Hormonski status na bezbroj načina utiče na sveukupno zdravlje, kako fizičko, tako i psihičko, kao i na naš izgled, a na njega možemo, između ostalog, uticati i ishranom.

Ponedeljak, 20.12.2021.

13:54

Izvor: Glossy

Pet namirnica koje drže hormone pod kontrolom
Foto: Shutterstock/Maria Uspenskaya.

Podeli:

Bez obzira na to imate li neki zdravstveni problem, želite li da se rešite viška kilograma ili želite da ojačate imuni sistem, verovatno uvek nailazite na isti savet - okretanje uravnoteženoj ishrani.

Ona je ključ lepog izgleda, zdrave kože i vitkosti, ali i zdravog celokupnog organizma i prevencije mnogih bolesti.

Kinoa:

Za razliku od žitarica, koje imaju visok glikemijski indeks, kinoa je pseudožitarica — podseća na njih, priprema se kao one, mnogi veruju da spada u njih, ali nije jedna od njih! Kinoa se često naziva "majkom svih zrna" jer ima brojna blagotvorna dejstva po zdravlje, a ne sadrži gluten.

U pitanju je složeni ugljeni hidrat s visokim udelom proteina koji pomažu održavanje nivoa šećera u krvi pod kontrolom, a time se prečava pojačana proizvodnja insulina u organizmu i, samim tim, porast nivoa testosterona.

Bademi:

Osobama koje imaju probleme s aknama preporučuje se da konzumiraju bademe, orašaste plodove poznate po tome što povećavaju nivo adiponektina, rasprostranjenog proteina koji učestvuje u regulaciji glukoze, razlaganju masnih kiselina i sprečavanju rasta testosterona. Bademi su posebno efikasni protiv tanke, slabe i suve kože, koja može da se javi kao posledica skoka testosterona, a samo jedna šaka badema dnevno može da napravi razliku.

Brokoli:

Gotovo da nema zdravog jelovnika bez zelenog lisnatog povrća, koje sadrži brojne korisne nutrijente, a ukoliko želite da pomognete svom hormonskom statusu obavezno konzumirajte brokoli. On sadrži sulforafan, biljno jedinjenje koje pozitivno deluje kod niza bolesti i moćan je antioksidans, i indol-3-karbinol, organsko jedinjenje koje pomaže u eliminaciji toksina i ima antioksidansno i antikancerogeno dejstvo. Zahvaljujući njima, brokoli povećava sposobnost jetre da metabolizuje estrogen, a kada je estrogen normalan pojačana je i proizvodnja kolagena, pa je koža zaglađenija i lepša.

Losos:

Takozvani "kralj riba" sadrži brojne blagotvorne hranljive materije, pre svega omega-3 masne kiseline, koje deluju tako što dovode loš holsterol u normalno stanje i imaju visok udeo dnevne potrebe proteina. Ukoliko konzumirate lososa, imaćete manju želju za šečerom, biće vam niži kortizol, hormon stresa, i podstaći ćete normalnu proizvodnju testosterona i estrogena.

Batat:

Slatki krompir bogat je aminokiselinom triptofan, koja smanjuje nivo kortizola, tj. hormona stresa, a tu je i i vitamin B6, koji podstiče metabolizam i ugljene hidrate koji se sporo razgrađuju. Zahvaljujući nešto sporijem varenju, usled dosta vlakana u batatu, telo se duže snabdeva serotoninom, odnosno hormonom sreće, pa je i apetit manji, a raspoloženje bolje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare