Zdravlje žene

Ginekolog odgovara za Superženu - da li je depiliranje intimnih delova tela moda ili potreba?

Postojanje stidnih dlačica je sekundarna polna karakteristika žene i ona ih nema kad je devojčica, a sve ih manje ima kako stari.

Utorak, 21.12.2021.

18:44

Izvor: Super žena

Ginekolog odgovara za Superženu - da li je depiliranje intimnih delova tela moda ili potreba?
Foto: Shutterstock/puhhha

Podeli:

Da li je depiliranje intimnih delova tela kod žene moda ili potreba, specijalista ginekologije i akušerstva Marica Đuran daje jasan odgovor kroz umetničku prizmu stvari i događaja.

"U islamskim religijama se smatra obaveznim odstanjivanjem stidnih dlačica, a kod hričćana se njihovo prikazivanje smatra sramnim. Čak su i slikari, sve do
Goje, morali da prikazuju ženske aktove, ili bez dlačica ili pokrivene u tom predelu", kaže Đuran.

Ovaj akt bi stilisti nazvali hipi frizura stidnice, japi sam već spomenula i preostaje još pank, stidnica bez stidnih dlačica. Da li je to štetno? Naravno da nije. Epilacije, depilacije, brijanje, topli, hladan vosak, šecerna pasta, kreme i slično su razne varijacije i stvar je ličnog odabira.

*ALT

"Zato se uvek nasmešim,kada mi pacijentkinja kaže - 'izvinite, nisam se pripremila za pregled', misleći da nije uklonila stidne dlačice. Današnja higijena je na takvom nivou da, niti smetaju neuklonjene, a niti će se išta desiti sa uklanjanjem dlačica".

Međutim, postoji zabrana na epilaciju tokom trudnoće.

"Naravno, epilacije su zabranjene u trudnoći zbog negativnog uticaja laserskih zraka, kao i depilacija toplim voskom", priča ginekolog za Superženu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.