Zdravlje žene

Dr Marica Đuran za Superženu: Mitovi o piluli i spirali – "ugojiću se", "je l' može da ispadne?"

Iako je pilula danas najčešće korišćena metoda kontracepcije i pije je više od sto miliona žena širom sveta, istraživanje koje je sproveo "British Medical Journal" pokazalo je da se uz nju, kao i uz neke druge vrste kontracepcije, još uvek vežu brojna pitanja i pogrešne pretpostavke.

Četvrtak, 13.01.2022.

10:52

Izvor: Super žena

Dr Marica Đuran za Superženu: Mitovi o piluli i spirali –
Foto: Alexxndr/Shutterstock

Podeli:

Da li pilulu moramo da uzimamo svaki dan ili da li spirala može da ispadne, samo su neka od pitanja koja muče žene i izazivaju dileme. А doktorka Marica Đuran, specijalistkinja ginekologije i akušerstva, pomogla nam je da otklonimo dileme i odvojila je činjenice od mitova, koji zbunjuju mnoge žene.

Navodimo listu najčešćih mitova o piluli i spirali u koje žene slepo veruju.

Kontraceptivne pilule

Mit: Pilula deluje odmah kad počnemo da je uzimamo

"Kontraceptivna pilula se uzima uvek prvog dana menstrualnog krvarenja i odmah deluje, ali se ne preporučuju odnosi dok traje krvarenje", objašnjava lekarka.

Mit: Nije bitno ako se jedna pilula preskoči

Kako kaže lekarka za Superženu, vrlo je bitno da se pilula uzima svakog dana, a najveći mogući razmak je do 12 sati od predviđenog termina za taj dan. Dakle, ako se pije na 24 sata, onda +12 je 36 – to je maksimum dozvoljenog. Više od 12 sati zahteva pijenje jedne tablete odmah i druge u predviđeno vreme za taj dan", kaže ona, dodajući da ako je prošlo duže od 48 sati, onda je najbolje napraviti pauzu 7 dana uz dodatne mere zaštite.

"Može se, naravno, sačekati i sledeće krvarenje."

Mit: Pilula mora da se uzima svaki dan u tačno vreme

"Najbolje je instalirati alarm, za početak, dok se ne stekne navika i piti pilulu u približno isto vreme. Ono kad znate da ste kod kuće i da nećete spavati. Ako se desi par sati da ste zaboravili, nebitno je, ali duže od 12 sati zahteva korekcije u uzimanju."

Mit: Žene će da se ugoje ako uzimaju kontraceptivne pilule

Još jedno pitanje koje muči mnoge žene odnosi se na dobijanje kilograma tokom konzumacije kontraceptivnih pilula. Budite sigurne -–nemaju uticaja na telesnu težinu.
"Današnje pilule imaju vrlo male i odabrane koncentarcije estrogena i progesterona, tako da nemaju uticaja na telesnu težinu", kaže dr Marica Đuran.

Spirala

*ALT

Mit: Kad jednom stavite spiralu ne možete je bilo kad izvaditi

"Kada se postavi spirala, može da se izvadi bilo kada, a predviđeno vreme njenog dejstva je pet godina. Spirala se stavlja i vadi za vreme trajanja menstrualnog krvarenja, ali se, ukoliko je neophodno, može staviti ili izvaditi bilo kada."

Mit: Spirala može da ispadne

U razgovoru za Superženu lekarka je objasnila da se to retko dešava, ali da je moguće da ispadne.

"Najčešće ukoliko nije pravilno postavljena ili ukoliko postoje neke mehaničke prepreke, uglavnom zbog mioma ili nekih drugih nepravilnosti same materice. Zbog toga se radi kontrola nakon prvog sledećeg ciklusa i ako je sve u redu, ona ostaje na svom mestu u šupljini materice."

Mit: Ako dugo koristite kontracepciju, teško ćete zatrudneti

"Naprotiv, kontraceptivne pilule ponekad deluju po sistemu opruge. Dakle, ovulacija, nakon prestanka uzimanja, biva naglo probuđena. Ipak se savetuju 3 meseca pauze – bez pilula, ako se planira začeće. To je idealno, ali nije neophodno", objašnjava ona.

Da li konac ili sama spirala može da smeta pri seksualnom odnosu?

Doktorka Marica Đuran daje odričan odgovor.

"Spirala ne može da smeta, jer se ona nalazi duboko u materici, a njen končić u cervikalnom kanalu i tek mali deo oko 2 cm viri iz njega. Taj deo je vrlo nežan i jedino ako je neko poput princeze na zrnu graška, mogao bi to da oseti, ali pre će biti da su to neki drugi razlozi, psihološke prirode."

Jedino ako bi se spirala našla u kanalu, i virila van njega, kaže ona, mogla bi da smeta, ali to žene osete i javljaju se ginekologu. A ovo je vrlo retka pojava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare