Zdravlje žene

Kad počinje menopauza? Izostanak ciklusa pola godine to nije

Kako žensko telo proizvodi manje estrogena i progesterona već u tridesetim godinama života, tako i menstruacija počinje da se menja, a jajnici vremenom prestaju da proizvode jajašca i dolazi do prestanka menstruacije.

Utorak, 25.01.2022.

12:21

Izvor: vijesti.me

Kad počinje menopauza? Izostanak ciklusa pola godine to nije
Foto: YAKOBCHUK VIACHESLAV/Shutterstock

Podeli:

Ali, ako nam se telo počinje da menja u kasnim tridesetim godinama života, kada tačno ulazimo u menopauzu?

Menopauza i perimenopauza

Da pojasnimo termine: reč je o menopauzi kada žena nije imala menstruaciju u poslednjih dvanaest meseci i tada se smatra da je završila sa menstrualnim godinama života. Prosečna starost, kada žena ulazi u menopauzu, je između pedesete i pedeset i prve godine života.

Međutim, nekoliko godina pre toga možete da doživiti simpome koji se najčešće povezuju sa menopauzom – valunzi, noćno znojenje i vaginalna suvoća – što je faza koja se naziva perimenopauza. Tokom ove faze, žene i dalje imaju menstrualni ciklus, iako on može da bude neredovan. Menstruacija može da bude obilnija ili slabija, češća ili pak, ređa.

Perimenopauza, u proseku, traje oko četiri godine, ali može da traje i samo nekoliko meseci ili značajno duže. Posle četrdeset i pete godine života, kod žene je sasvim uobičajeno da ima neredovnu menstruaciju.

Rani znaci menopauze uključuju: neredovnu menstruaciju, valunge, vaginalnu suvoću, noćno znojenje, probleme sa spavanjem, promene raspoloženja, gojenje, stanjivanje i proređivanje kose, suvu kožu, gubitak punoće dojki.

Ovi simptomi mogu da traju i neoliko godina nakon poslednje menstruacije.

Kako znati da ste u menopauzi?


Potrebno je da prođe cela godina bez menstruacije, da bi se moglo reći da je žena u menopauzi. Ukoliko se desi da menstruacija izostane, na primer, šest meseci, a onda je dobijete, to znači da niste u menopauzi.

Sat se vraća na početak i potrebno je da ponovo prođe godina dana bez menstruacije da biste bili u menopauzi. Nakon što se to desi, više ne morate da brinute o kontracepciji za prevenciju trudnoće. Međutim, nemojte misliti da zbog kraćeg vremenskog perioda, koji je prošao bez menstruacije, ne možete da ostanete u drugom stanju. I dalje postoji mogućnost da se to desi, piše živim.hr.

Tokom perimenopauze, kao sredstvo prevencije od trudnoće, najčešće se preporučuju pilule i to iz dva razloga: one mogu da ublaže simptome menopauze, a istovremeno da pomognu u zaštiti od neželjene trudnoće.

Koji faktori utiču na to kada će žena ući u menopauzu?

Čini se da genetika ima glavnu ulogu u tome da li menopauza počinje ranije ili kasnije. Porodična istorija veoma je relevantna i zaista je najbolji pokazatelj kada žena ulazi u menopauzu. Osim genetske pozadine, najveći rizici koji se povezuju sa ranom menopauzom su pušenje, lečenje raka i histerektomija (uklanjanje materice, pri čemu ne dolazi i do uklanjanja jajnika, čime se može omogućiti nastavak menstruacije).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare