Tvrdi da je lekar greškom isekao debelo crevo tokom carskog reza; "A nisu te bolela usta" VIDEO

Mlada majka Tamara Zarić iz Gornjeg Milanovca tvrdi da je lekar greškom isekao debelo crevo tokom carskog reza.

Zdravlje žene |
Podeli
Foto: Printscreen TV Prva
Foto: Printscreen TV Prva

Ispovest još jedne žene, porodilje koja se predstavila kao Mirjana, koja tvrdi da je preživela horor na porođaju šokirala je Srbiju i izazvala lavinu komentara.

Iako je svaka priča za sebe ima mnogo detalja koji se podudaraju.

Vređanja, omalovažavanja i strah za svoje i zdravlje bebe. Mnoge kažu da im je zbog nepažnje medicinskog osoblja bukvalno bio ugrožen život.

Jedna od njih je Tamara Zarić, mlada majka koja tvrdi da joj je lekar greškom isekao debelo crevo tokom carskog reza. Naša gošća je i advokatica specijalista za medicinsko pravo Jelena Stanković.

Na pitanje šta sve spada pod medicinsko naselje, advokatica odgovara:

"Sve ovo što smo čuli od porodilja. Loša komunikacija pacijenta i doktora, medicinskog osoblja uopšte, a u slučaju Mirjana, tu može da se kaže da je došlo do ozbiljnijeg nasilja", kaže Jelena Stanković.

Koliko je teško dokazati medicinsko nasilje?

"Treba osnažiti žene da ne ćute. Treba imati očevice i tad nije teško prikupiti dokaze. I naravno, treba da se reaguje što pre", kaže Jelena.

Šta porodilja tada treba da uradi?

"Svaki lekar i medicinsko osoblje treba da ima poštovanje prema porodilji. Ukoliko se dogodi medicinsko nasilje, treba da se nađu osobe koje će svedočiti, potrebno je da se prikupe dokazi", rekla je advokatica.

Imamo li hrabrosti da prijavimo vređanje, omalovažavanje...

"Žene koje su podelili su skupile hrabrosti - ohrabruju se, prijavljuju".

Svoje iskustvo je u "Jutru" podelila Tamara Zarić iz Gornjeg Milanovca koja je zadobila težak oblik sepese nakon porođaja.

"Devet meseci imala sam savršenu trudnoću i došao je taj dan, pukao je vodenjak. Nisam mogla da pretpostavim da će nešto da mi se dogodi, dok nisam počela da imam gušenja posle carskog reza. Ubeđivali su me da je to normalno, da tako treba, a da ne pričam da su me vređeli da imam velika usta".

Ko ju je vređao?

"Babica. Žalila sam se na bolove, ona je pitala - a nisu me bolela usta kad sam ih radila. Bilo mi je van pameti, jer ne može da se porodi porođaj i estetski zahvati", kaže Tamara.

Istakla je da kao prvorotka niko joj nije pomogao ni rekao šta treba da radi:

"Samo su vikali na mene."

Žalila se suprugu, jer je bila sama:

"Nisam mogla da spavam, ugasili su svetlo. Nisam mogla ni da stojim. Muž je bio upućen".

Kada je bila svesna da je u problemu:

"Onog momenta kad sam samoinicijativno napustila bolnicu. Ležala sam tri i po dana, stalno sam se žalila. To niko nije čuo. Nisam mogla da dišem. Osetila sam da moram da idem, suprug je došao. I kući sam osetila bolove, jer nisam mogla da spavam, stojim. Zvali smo hitnu pomoć".

Na pitanje da li je svesni da je životno ugrožene, kazala je: "Nisam, sve dok me nisu operisali u Kragujevcu".

"Lekari su me gledali - odkud ti. Stavili su se da ležim. Konstatno sam se žalila. Ja sam stajala na prozoru, suprug je sve vreme video šta rade. Odlučili su da idem na hirurgiju da mi se snimi abdomen - čas su videli nešto, čas nisu.

Istakla je da joj je najteže pao odvojenost od deteta i što nije mogla da doji.

Voditeljka ju je pitala sa li se odlučila da podigne tužbu?

"Nisu hteli da mi daju dokumetnaciju uz stalne izgovore, ipak sam je uzela, predato je advokatu. Treba da idem na još jednu operaciju", istakla je.

A kako advokatici deluje ovaj slučaj:

"Ovo što sam čula može da predstavlja krivično delo".

Žena se želila da trpi velika bolove, hitna pomoć kao da ne veruje:

"Veliki je problem u komunikiaciji pacijent-lekar, medicinskog osoblje. Pacijenti se plaše da kažu šta ih boli", rekla je Jelena.

Šta treba da se dogodi da bismo promenili da se ne događaju ovakvi slučajevi:

"Potrebno je da imamo jako dobre propise i da se ti propisu poštuju. I da se udržimo i ukažemo na problem i da ukažemo nadležimnim i nađemo rešenje", rekla je advokatica.

Opširnije pogledajte u video-materijalu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 7 sledeca idi na stranu