Zdravlje žene

"Važnije je šta ćemo piti, nego jesti" VIDEO

Kako se rashladiti hranom i zašto nam stalno savetuju da tokom toplih dana pijemo i tople napitke, samo su neka od mnogobrojnih pitanja na koja je odgovorila nutricionistkinja Nađa Radonjić.

Četvrtak, 02.06.2022.

12:44

Izvor: superžena/TV Prva

Foto: Printskrin/TV Prva

Podeli:

Kako je rekla nutricionistkinja u jutarnjem programu TV Prva, ne postoji jedan tačan i univezlan ogvor koji bi razrešio ovu dilemu. Međutim, ona je pokušala da preko jednog istraživanja objasni gledaocima prednosti i mane oba izbora.

"Ako malo bolje razmislite, spoljna temperatura približna je temperaturi vašeg toplog napitka, pa bi po toj logici trebalo da telu date topli napitak. Rađeno je jedno istraživanje - biciklistima su ponudili hladne i tople napitke. Posle toplog napitka dolazi do pojačanog znojenja, ali kasnije telo opravdava taj izbor, i oni su se osvežili. Dok, recimo, biciklisti koji su se rashladili limundom, u početku im je prijala do jednog trenutka kad je temperatura počela opet da raste", objašnjava nutricionistkinja.

Generalno, kod svakodnenvih aktivnosti, važno je da vodimo računa o hidrataciji, posebno tokom letnjeg period. Bilo da konzumirate vodu ili, pak, hladne/tople čajeve oba izbora su validna sve dok hidriramo telo i kožu.

"Definitivno, u ovim toplim danim je važnije šta ćemo piti, nego jesti. Važna je hidratacija tela i kože, a najbolje bi to bilo uz pomoć vode i raznih čajeva", zaključila je nutricionistkinja Nađa.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.