Zdravlje žene

Kako smršati bez dijete: Cake koje ubrzavaju metabolizam

Metabolizam je naziv za sve biohemijske procese koji se neprekidno odvijaju u našem organizmu. Da bi naše telo obavljalo metaboličke procese potrebna mu je energija, čije je drugo ime bazalni metabolizam, odnosno BMR.

Sreda, 06.07.2022.

12:46

Izvor: Super žena

Kako smršati bez dijete: Cake koje ubrzavaju metabolizam
Foto: NDAB Creativity/Shutterstock

Podeli:

Tako često čujemo da neko ima brz, a neko slab metabolizam, a od karakteristika pojedinaca – broja kilograma, starosti, zdravstvenog stanja itd. zavisiće i to kakav je njegov metabolizam – brz ili slab.

Postoji više načina kako da poboljšate rad metabolizma, a mi vam u nastavku otkrivamo pet saveta koji vam mogu pomoći.

Hrana je osnov – jedite proteine za doručak

Nikako ne izbegavajte doručak. Osobe koje preskaču doručak imaju tendenciju da se kasnije prejedaju, što nosi još niz loših faktora.
Mnoge studije pokazale su i da je neposredno nakon buđenja najbolje jesti hranu bogatu proteinima. Jaja, piletina, jogurt, itd.

Uključite fizičku aktivnost – kardio-trening

Tokom kardio-treninga aktiviraju se velike mišićne grupe, podiže puls i koristi kiseonik za rad mišića. Tada telo kao gorivo najviše troši masti i to je jedna od najvećih koristi za osobe koje žele da izgube kilograme, ali kardio-trening ima i niz zdravstvenih prednosti: smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti, stresa i anksioznosti, poboljšanje kvaliteta sna i opšteg stanja organizma.

Zamenite jutarnju kafu zelenim čajem i redovno hidrirajte telo

Zeleni čaj odlična je zamena za omiljeni crni napitak jer sadrži kofein, ali i epigalokatehin galat (EGCG) – sastojak koji povećava potrošnju kalorija. S druge strane, kafa povećava nivo hormona kortizola, što ima za posledicu povećanje apetita. Zato započnite dan zelenim čajem i nastavite da ga pijete i u popodnevnim satima. Takođe, unosom vode povećavamo potrošnju kalorija. Stručnjaci preporučuju da žene unose najmanje 2,7 litara vode dnevno, a muškarci najmanje 3,7 litara.

Vitamina nikad dosta

Mnoge studije pokazale su da vitamini E, C i D pomažu potrošnju kalorija, zbog čega bi trebalo da jedete hranu bogatu ovim vitaminima.

Dobar san je pola zdravlja

Nedostatak sna ne usporava metabolizam, ali stvara hormonsku neravnotežu koja je povezana sa apetitom. Naime, kada nismo naspavani, obično imamo veći apetit, ne osećamo se zadovoljno kad jedemo i povećava se naša žudnja za slatkišima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.