Zdravlje žene

"Muškarci su poslednji na svetu koji će razgovarati o ženinim menstrualnim bolovima" VIDEO

Sve žene u Španiji koje pate od bolne menstruacije moći će da uzmu do tri slobodna dana mesečno i ovo je prva takva odluka u jednoj evropskoj zemlji.

Ponedeljak, 26.12.2022.

13:31

Izvor: B92

Foto: Printskrin/TV Prva

Podeli:

u razgovoru za TV Prva, ginekolog Dušan Protić i Minja Marđonović, književnica i aktivistkinja, pokušali su da objasne glavna načela ovakvog zakona, te je u studiju pomenute televizije došlo do blagog sukoba mišljenja.

Kako je istakao ginekolog, zakon u svojoj osnovi ima humanu svrhu - da pomogne ženama u najbolnijim trenucima, ali je sa finansijske strane neisplativ poslodavcima. Takođe, vrlo često, kaže on, može doći do zloupotrebe zakona, te i one žene koje nemaju menstrualne bolove mogu da uzmu tri dana slobodno tokom ciklusa.

"Ukoliko imate mesntrualne tegobe, obratite se lekaru, kako bi vam pomogao. Možda čak 95 odsto žena nema menstrualen bolove, ali ni taj bol nije toliko velik da ne mogu da dođu na posao", tvrdi on, te dodaje:

"Mi smo svi podložni zloupotrebama i gledamo što manje da radimo".

Sa njegovim stavom i nije baš bila saglasna aktivistkinja i književnica Minja Marđonović, te je u kratkim crtama pokušala da objasni da taj menstrualni bol ne podrazumeva samo fizičke, već i psihičke tegobe.

"Koliko god Vi poznavali bol kao ginekolog, Vi nikad niste bili žena, pa ne znate. Mislim da smo se previše fokusirali na telesno, postoje i oni duševni bolovi koji često mogu da budu preduslov za telesno. Predmenstrualno stanje i menstrualno stanje jeste psiho-fizičko stanje žene", kaže ona, te nastavlja da bi žena trebalo da ima pravo i na odsustvo tokom menstrualnih dana kad već ima pravo i na porodiljsko i trudničko.

Književnica Minja je u nastavku razgovora objasnila i pojedinačnosti zakona.

"Ovaj zakon jeste dopuna i podrška zakonu o abortusu, odnosno, da mi - žene, imamo pravo i nužnost da u potpunosti odlučujemo o sopstvenom telu. Doktor, vidim, podržava samo kapitalističku stranu".

"Muškarci su poslednji na svetu koji će razgovarati o ženinim menstrualnim bolovima", dodala je.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.